Da li su i kako umiranja u Zrenjaninu spasla komunalce 1Foto: M.P./Danas

Izveštaj o realizaciji programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin za 2021. godinu bio je povod kritika da su „umiranja spasla komunalce“.

Kako navodi poslanik u zrenjaninskoj skupštini Ljubomir Erdeljan, član GO Novi DSS, po svim parametrima JKP “Čistoća i zelenilo“ bi trebalo da ima mnogo bolji rezultat poslovanja, a pogotovo „iz razloga monopolskog položaja koji proističe iz obavljanja delatnosti od opšteg javnog značaja“.

„Pravi pokazatelj lošeg poslovanja pokazuje i konstatacija o povećanju prihoda po osnovu prodate pogrebne robe i usluga za 14 odsto i to uz obrazloženje izvestioca da je tokom prošle godine preminuo velik broj ljudi zbog kovida. Na osnovu iznetog, sledi frapantan zaključak, manji broj umrlih tokom prošle godine bi doprineo gubitku u poslovanju. Valjda je sada svim Zrenjanincima jasno šta nam valja činiti“, sarkastičan je Ljubomir Erdeljan.

Na osnovu izveštaja o poslovanju za 2021. godinu, vidi se da je u ovom komunalnom preduzeću ostvarena neto dobit u iznosu od 6,8 miliona dinara.

„U odnosu na ukupan prihod od 742 miliona dinara, to je dobit manja od jedan odsto. Po svim parametrima oni moraju biti u dobrom plusu, jer nemaju konkurenciju“, smatra Erdeljan.

Ipak, zrenjaninsku „Čistoću“ kao i svako komunalno preduzeće ili javnu ustanovu muči jedan isti problem, a to je naplata potraživanja.

„Lako je toplani, vodovodu i struji da se isključe potrošači. Kako mi da ne izvršimo našu uslugu, pa to bi bilo strašno, zar ne. Zato građani duguju i za odnošenje smeća“, kaže izvor u ovom preduzeću.

Problem velikih troškova kod komunalnih firmi su i zarade. One u strukturi troškova zrenjaninskog preduzeća zauzimaju dominantno mesto, više od polovine svih troškova poslovanja.

„U strukturi troškova dominantno mesto zauzimaju zarade koje u bruto iznosu iznose 450 miliona dinara, odnosno 60 dosto svih troškova poslovanja. O lošem stanju njihovog poslovanja se može zaključiti i po nivou potraživanja na kraju izveštajnog perioda i to u iznosu od 447 miliona dinara. Ulaganja u investicije su male čime se sve više dovodi u pitanje kvalitetno obavljanje poslova od opšteg interesa za Zrenjanin“, zaključuje ekonomista Ljubomir Erdeljan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari