Papa Franja pozvao je juče u Božićnoj poruci da se nikada više ne ponove „tragedije sa imigrantima“ poput one kod Lampeduze, kao i na prestanak svih ratova, posebno ukazavši na sukob u Siriji.


„Da se nikada više ne dogode tragedije sa imigrantima poput one kod Lampeduze“, rekao je papa vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra u poruci posvećenoj žrtvama rata i izbeglicama, prenela je Beta.

Više od 360 migranata iz Afrike poginulo je početkom oktobra kada je brod kojim su prema Evropi krenuli iz Libije potonuo kod italijanskog ostrva.

Papa je zatražio da se imigrantima pomogne i da im se pruži prihvatanje u njihovoj potrazi za dostojanstvom. „Neka Bog dodirne srce onih koji su umešani u trgovinu ljudima, kako bi shvatili težinu tih zlodela protiv čovečnosti. Uputi pogled svoj otetoj, ranjenoj i ubijenoj deci u oružanim sukobima, kao i onoj deci koja su preobražena u vojnike i kojima je ukradeno detinjstvo“, kazao je tokom molitve papa Franja.

„Pravi mir nije ravnoteža među suprostavljenim stranama. To nije lepa fasada iza koje ima suprostavljanja i podela. Mir je svakodnevni trud, veština koji se nosi uz dar od Boga i njegovu milost. Ratovi uništavaju mnoge živote“, kazao je papa, prenose italijanski mediji.

Govoreći o ratu u Siriji, papa je pozvao suprostavljene strane da okončaju nasilje i obezbede pružanje humanitarnoj pomoći. „Previše života je izgubljeno u poslednje vreme u Siriji, uz raspirivanje mržnje i osvete. Nastavljamo da molimo Gospoda da poštedi voljeni sirijski narod dodatnih patnji i da sukobljene strane okončaju nasilje“, poručio je papa Franja.

Hiljade hodočasnika sa svih strana sveta slilo se juče u Vitlejem na Zapadnoj obali, donoseći prazničnu atmosferu u rodno mesto Isusa Hrista, pri čemu je svoj odjek imala i politička situacija na Bliskom istoku. U pripremama za božićnu ceremoniju učestvovale su stotine ljudi, a među zvanicama su bili palestinski predsednik Mahmud Abas, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, kao i ministar spoljnih poslova Jordana Naser Judeh. „Poruka Božića je poruka mira, ljubavi i bratstva. Mi treba da budemo braća jedni drugima“, rekao je latinski patrijarh u Jerusalimu Fuad Tval.

Tval, koji je i sam Palestinac, obratio se Abasu rekavši mu da se moli za „pravedno i pravično rešenje“ za Palestince. On je izrazio saosećanje za položaj Palestinaca, posebno onih čiji su članovi porodica zatvoreni u Izraelu i onih koji su propatili zbog konflikta sa Izraelom.

„Svet prolazi kroz dugu noć ratova, uništenja, straha, mržnje, rasizma i, u ovom trenutku, hladnoće i snega“, rekao je Tval. „Mi smo pozvani da budemo optimistični i da obnovimo našu nadu da će ova zemlja, koja je dom trima monoteističkim religijama, jednoga dana postati mirni raj za sve ljude“, rekao je latinski patrijarh, pozvavši okupljene da ne zapadaju u očajanje.

Palestinski ministar turizma Rula Majah naveo je da je palestinska poruka „poruka pravde i mira“. „Mi, Palestinci, težimo miru i zaslužujemo da imamo mir i naša deca zaslužuju da žive u miru“, naveo je Majah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari