Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović otvorili su pre tri dana na Zlataru prvi multifunkcionalni sportski teren u ovom delu Srbije, kao i drugi po veličini adrenalin park za ljubitelje ekstremnih sportova.


– Zlatar zaslužuje pažnju države zbog potencijala za unapređenje sporta, ne samo u profesionalnom, već naročito u rekreativnom, amaterskom smislu što je za resorno ministarstvo od izuzetne važnosti jer omogućava veću dostupnost bavljenja sportom. Unapređenje zdravlja nacije kroz sport nije, međutim, samo obaveza Republike, već i lokalnih samouprava, a opština Nova Varoš je dobar primer kako investirati u proširenje kapaciteta i izgradnju infrastrukture u cilju stvaranja što boljih uslova za pripreme sportista – istakao je ministar Vanja Udovičić na svečanosti otvaranja nedavno izgrađenih sportskih terena i adrenalin parka, koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela „Panorama“, a čiji su radovi, ukupno vredni oko osam miliona dinara, finansirani iz opštinskog budžeta.

Ministar je skrenuo pažnju da je zdravlje nacije svakodnevno ugroženo, kako zbog savremenog načina života i preterane upotrebe novih tehnologija, tako i zbog nepostojanja svesti o neophodnosti svakodnevne rekreacije, posebno mladih. „Parametri testiranja fizičkog stanja osnovaca su poražavajući. Fizička aktivnost je svedena na minimum, a opasnost od različitih deformiteta i nezdravog načina života više je nego alarmantna“, upozorio je Udovičić.

Zahvaljujući ministru na poseti, kao i obećanoj podršci, predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović najavio je da će lokalna samouprava i u narednom periodu učiniti sve da poboljša rad lokalnih sportskih klubova i opštinskog sportskog saveza.

– U fokusu će nam biti i unapređenje sportskog turizma, koji planiramo da konačno stavimo u funkciju razvoja čitavog kraja. Cilj nam je da Zlatar i Nova Varoš postanu prepoznatljiva destinacija sa adekvatnim uslovima za pripreme i boravak sportista. Otvarajući vrata „Panorame“ i bivšeg Zavoda za rehabilitaciju načinili smo prve korake, ali smatramo da se tu posao ne završava već nam je potrebna podrška države kako bi ova dva objekta ponovo radila u punom kapacitetu, ocenio je Paunović, koji je, zajedno sa saradnicima, upoznao ministra Udovičića i o strateškim planovima vezanim za Centar na Zlataru, zatraživši njegovu podršku za eventualno otvaranje odeljenja ili ambulante beogradskog Zavoda za sport i sportsku medicinu, koji bi bio regionalnog karaktera i pokrivao širi pojas jugozapadne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari