Dačić: Nema lakšeg zakona za primenu od Zakona o poreklu imovine 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da „nema lakšeg zakona za primenu“ od Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu o kojem danas raspravljaju poslanici.

„Zato što nema tog Srbina ili Bošnjaka ili Albanca, svejedno, o Crnogorcima da ne govorim, koji će steći bogatstvo, pare, moć, a da to neko ne vidi. Svi koji nešto steknu hoće da se to vidi, a na vama je da samo to što svi vide prenesete u kaznene mere, da ih kaznite i pohapsite“, rekao je Dačić.

Predsednik skupštine je to izjavio reagujući na kritike poslanika sa liste „Aleksandar Vučić Za našu decu“ Miloša Banđura koji mu je ukazao da je trebalo da svog koalicionog partnera Dragana Markovića Palmu prekine jer nije govorio o tačkama dnevnog reda već o utakmicama, koroni i ljudskim slobodama u Francuskoj“.

Poručio je Banđuru da ne bude nervozan, i da nervozu treba da pokažu oni koji se plaše da će zakon biti primenjen.

Marković u skupštini kritikovao Malog što mu se ne javlja na telefon

Lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma kritikovao je ministra finansija Sinišu Malog što mu se u nedelju nije javio na telefon.

„Svake nedelje imam sastanak sa desetak privrednika iako je nedelja dan za odmor. Pozvao sam ministra Malog, dva, tri puta nije se javio. Pozvao sam predsednika Aleksandra Vučića, posle drugog zvona se javio. Pozvao sam i ministra (poljoprivrede Branislava) Nedimovića, posle prvog zvona se javio“, rekao je danas Marković u Skupštini Srbije i poručio ministru da su njega izabrali poslanici, a ne on njih.

Marković je istakao da je sada najvažnije da se Zakon o utvrđivanju porekla imovine što pre primenjuje i da je za građane Srbije važno da se prvo preispita poreklo imovine političara i da li su legalno stekli kapital.

On je pozvao ministra finansija da se ne pooštravaju mere zbog kovida 19, kako bi se zaštitila privreda.

Mali je odgovorio da ne bi pričao „o tome koliko se puta javio i kako su neke stvari rešavali kada je Palmi nešto trebalo“.

„Na taj nivo neću da se spuštam i neka ste vi u pravu“, rekao je ministar Mali.

On je naveo da se zakon o kojem se danas raspravlja odnositi na sve građane i da je borba protiv korupcije prioritet vlade.

Kada je reč o epidemiji, Mali je rekao da se slaže da ne treba produžavati mere, ali da je „zdravlje ljudi najvažnije“.

Marković je u nastavku zamolio Malog da ostanu zajedno na istom zadatku i dodao da izuzetno ceni „i ministra i njegovu stručnost“.

Poslanici će danas razmotriti izmene zakona o utvrđivanju porekla imovine kao i o garancijama za dva zajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.