Dačić: Ostaje izborni cenzus od tri odsto, nema vraćanja na raniji od pet odsto 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Skupština Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, govoreći o međustranačkom dijalogu, da će za izbore ostati cenzus od tri odsto i neće se vraćati na prethodnih pet odsto.

„Svi su bili digli galamu (iz opozicije) kad je spušten a u suštini su se radovali. Pa su svi bili zainteresovani da li će se vraćati na pet odsto – neće se vraćati, ostaće tri odsto“, rekao je Dačić, za Radio televiziju Srbije.

On je ocenio da međustranački dijalog između vlasti i dela opozicije, koji ne želi učešće stranaca, dobro napreduje, ali da „drugi kolosek kasni i puno zaostaje za prvim“.

Kometarišući informacije iz medija da bi u ponedeljak mogao da bude sastanak vlasti i dela opozicije koji ne želi učešće stranaca, on je rekao da će se videti kada će biti i da je planirano da danas o „dinamici“ razgovara sa predsednikom države i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem.

Dačić je rekao, kada se govori o tom koloseku dijaloga, da bi od ponedeljka trebalo da se krene u definisanje „nekih konkretnih rešenja o izbornim uslovima, odnosno stavova“.

Kad je reč o drugom koloseku, naveo je, evroparlamentarci treba da dostave neki tekst o izbornim uslovima do 1. septembra kako bi se o njima razgovaralo 17. ili 18. septembra.

Kako je naveo, evroparlametarci su bili na letnoj pauzi i tekst koji treba da dostave razmatraće naredne sedmice i teško da će stići da ga pošalju do 1. septembra.

On je rekao i da su neki od predloga opozicije, koja prihvata učešće evroparlamentaraca, „nerealni“.

„Načelno je opredeljenje da se sve završi (oko izbornih uslova) šest meseci pre održavanja izbora, što je do početka oktobra“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari