Dačić: Sud formiran da osudi Srbe 1Foto: Đorđe Savić/EPA

Nema sumnje da Ratko Mladić treba da bude osuđen za masakre u Srebrenici, ali šta se dešava sa hiljadama Srba koji su ubijeni tokom rata, nije moguće da za to u Hagu niko nije osuđen, rekao je za argentinski list „La Nasion“ ministar spoljnih poslova Ivica Dačič i dodao da je sud stvoren samo da bi osudio Srbe.

On je istakao da Srbija nikada nije bila protiv sudskog procesa optuženima i da je ovakva presuda bila očekivana, jer potvrđuje politiku suda i zapadnih zemalja prema Balkanu tokom poslednjih 25 godina.

Međutim, ocenio je Dačić, sud za bivšu Jugoslaviju nije ispunio cilj da donese mir narodima koji su patili tokom sukoba, već je samo služio za žalbe protiv Srbije.

Pre rata je u Hrvatskoj živelo 560.000 Srba, a danas ih je 180.000. Šta se desilo sa preostalima? Bili su proterani ili ubijeni. U Sarajevu je bilo 150.000 Srba, danas ih ima manje od 10.000. U Prištini je bilo više od 40.000 Srba, danas ih je manje od 1.000. Par nedelja pre Srebrenice Bosanci su ubili hiljade Srba i gde su krivci za te masakre, upitao je Dačić.

Prema rečima Dačića, odnosi među narodima treba da se zasnivaju na zajedničkim interesima, a ne može postojati stabilan odnos dok se traži ko je više ili manje kriv.

Skoro 20 godina posle rata mi još o tome raspravljamo, ali se nadamo da će u budućnosti biti stvorena zajednička ekonomska zona, mada smo u ovom trenutku daleko od toga, kazao je Dačić.

Komentarišući primedbe na račun Srbije zbog prisnih veza sa Rusijom, Dačić je citirao englesku izreku da „nema večnih prijatelja ni večnih neprijatelja, već su večni samo interesi Velike Britanije“.

Mi se slažemo sa tom filozofijom i iz toga razloga ne smatramo da naše prijateljstvo sa Rusima isključuje našu želju da budemo deo Evropske unije, kazao je Dačić. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.