Osuđena na zatvorsku kaznu zbog ogovaranja 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina list Mali Žurnal pisao je o uglednoj gospođici koja je, kako je navedeno, zbog klevetanja na žuru osuđena na zatvorsku kaznu.

Kako piše Mali Žurnal, u Beogradu je došlo do ‚‚sloma žurova“ od kada je jedna žena, ogovarajući svoje prijateljice, osuđena na zatvrosku kaznu.

‚‚Gospođici se, istina, time dogodi jedna velika neprilika, ali je isto tako i ona mogla dovesti oklevetanu prijateljicu u nepriliku“, navodi ovaj list.

Osuđena na zatvorsku kaznu zbog ogovaranja 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Mnogi kritičari su komentarisali ovaj događaj, a jedino što je bilo sigurno je da u Beogradu više neće biti žurova na kakve su ljudi navikli.

‚‚Beograd je lak na jeziku: nigde se ne može tako lako postati žrtvom lakoga jezika kao u Beogradu. A nije ni to sve. Ovde vrlo lako obese čoveku kantu namerno, koju često puta mnogi vuku za sobom dok su živi“, komentariše jedan srpski satiričar.

Mnogi smatraju da ovaj problem treba rešiti, ali ne sudskim putem, kao u navedenom slučaju.

‚‚Dosadašnji žurovi su na raspadu- u slomu. Novi će da se razviju, a to će biti žurovi bez ogovaranja“, piše Mali Žurnal.

Na kraju teksta, postavlja se pitanje da li će biti prijatni žurovi bez ogovaranja, a to mnogo govori o beogradskom mentalitetu tog vremena.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari