Dan sećanja na žrtve Holokausta u Muzeju "21. oktobar" u Šumaricama 1Foto: Fonet/ Branko Vuckovic

U Muzeju „21. oktobar“ u Šumaricama u nedelju će biti održana svečana akademija „Sećanjem do nezaborava“, kojom će, u Kragujevcu, biti obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta.

U okviru programa koji organizuju Udruženje srpsko-izraelskog prijateljstva „Ahava“ i grad Kragujevac, posetioci će biti u prilici da čuju delove svedočenja preživelih posredstvom glumaca pozorišta za mlade „Abrašević“, zatim svedočenje porodice Holender, čiji će predstavnik Dušan govoriti o neobičnom iskustvu svog oca Zoltana, a biće prikazan i kratkometražni film o susretu braće Holender koje je razdvojio Holokaust.

Akademiji će, kako je saopšteno, pored ostalih prisustvovati i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam. Pre svečane akademije, kraj Spomenika stradalim Jevrejima i Srbima (komunistima), koje su vojnici nemačkog Vermahta u naselju Bagremar streljali 20. oktobra 1941, ambasadorka Fišer Kam, predstavnici grada Kragujevca i Udruženja srpsko-izraelskog prijateljstva upaliće sveće i odati počast stradalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.