Danas (1998): Smena Momčila Perišića, studentski protesti... 1Foto: S.K.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić pre tačno 20 godina smenjen je sa te funkcije, a na njegovo mesto, ukazom tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, došao je general-pukovnik Dragoljub Ojdanić.

Njegova smena ispraćena je brojnim reakcijama, uglavnom tadašnjih opozicionih političara.

Tadašnji lider DSS Vojislav Koštunica ovaj potez protumačio je kao Miloševićev pokušaj da se okruži poslušnicima, tvrdeći da je ovim doveo u pitanje funkcionisanje institucija od kojih „neposredno zavisi sudbina zemlje“.

On se osvrnuo na izuzetno težak položaj VJ u trenucima od izbijanja krize na Kosovu, kada je ona bila izložena trima pritiscima – „upadima albanskih terorista, pretnjama međunarodne zajednice i unutrašnjoj opstrukciji režima, koji ni u jednom trenutku nije imao pravi odgovor na stanje u pokrajini“.

„I u takvim neljudskim uslovima, VJ je pod vođstvom generala Perišića uspela da se pokaže dorasla situaciji. Ne treba zaboraviti da je najteži deo pregovora sa međunarodnom zajednicom obavljen upravo u Generalštabu i da su baš predstavnici VJ pokazali zavidan stepen diplomatske i pregovaračke veštine“, naglasio je tad Koštunica.

Predsednik Demokratkog centra Dragoljub Mićunović Perišićevu smenu ocenio je kao „očekivanu“, pokojni predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić kao pokušaj stvaranja Miloševićeve privatne države, a lider SD Vuk Obradović istakao je da je posredi najverovatnije Perišićevo „držanje povodom kosmetske situacije“.

Povodom Perišićeve smene oglasio se i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, istakavši prirodu ove funkcije, koja je, kako je rekao, „veoma ozbiljna, odgovorna i osetljiva“ i „svugde u svetu se vodi računa da pojedinci na tom mestu provedu što kraće vremena“. Burne reakcije na ovaj potez okarakterisao je kao smišljeno „da se u javnosti izazvu sumnje da je reč o privatizaciji vojske“.

Kako je tada pisao novinar Danasa Zoran Panović, pred Ojdanićem nije bio nimalo lak zadatak: „da Vojsku Jugoslavije izleči kompleksa JNA, da joj povrati slavne tradicije vojske ali i da dokaže da je lojalniji ustavu nego voluntarizmu Slobodana Miloševića. Tek onda čiste savesti može da kaže: Voljno!“.

Sam Perišić za ovaj potez rekao je da je obavljen „na neprimereni nezakonit način“, bez konsultacija.

„Aktuelnoj vlasti ne odgovaraju rukovodioci visokog integriteta koji misle svojom glavom. Sa dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije smenjen sam bez konsultacije, na neprijmereni nezakonit način. Ponuđenu, izmišljenu dužnost, u aktuelnoj Saveznoj vladi ne prihvatam. Ostajem na raspolaganju vojsci, narodu i državi“, kazao je Perišić.

Osim smene načelnika Generalštaba, pažnju javnosti krajem novembra 1998. godine privukli su i svakodnevni protesti studenata Elektrotehničkog i Pravnog fakulteta, koji su tražili opoziv Zakona o univerzitetu, a deo prostora za prikupljanje potpisa ustupio je i naš list.

Studetnti Elektrotehnike zahtevali su da se sa fakulteta najhitnije ukloni plaćeno obezbeđenje i da se profesori kojima je zabranjen ulazak u zgradu vrate.  Tražili su i smenu tadašnjeg dekana Vlade Teodosića, smenu člana UO Fakulteta Miloša Labana, kao i obustavljanje svih disciplinskih postupaka.

Za to vreme, situacija na Kosovu i Metohiji bila je „mirnija“, bez velikih događanja. Ipak, pažnju je privukao tadašnji lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova, izražavajući nadu da će “sledeće godine biti bliži postizanju političkog rešenja za Kosovo, odnosno ostvarivanju nezavisnosti” te pokrajine.

Osim što je istakao napore međunarodne zajednice u rešavanju pitanja kosovske krize, ovaj političar 28. novembra u Prištini iskoristio je priliku da narodu Kosova čestita albanski nacionalni praznik, Dan zastave.

Tih dana u SR Jugoslvaiji slavljen je još jedan praznik – Dan republike – i ovim povodom list Danas izašao je kao četvorobroj.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Danas (1998): Smena Momčila Perišića, studentski protesti... 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari