Školska godina i pre 20 godina počela uz štrajk prosvetara 1

Prva nedelja školske 1999/00 godine počela je zvucima državne himne, lekcijom o proteklom bombardovanju i čitanjem pisma „čika-ministra prosvete“, ali i štrajkom nastavnika koji, kako je preneo Danas, nisu hteli da rade bez plata i regresa.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, u kojoj su bili okupljeni nastavnici i učitelji iz Vojvodine, Kraljeva i pojedinih beogradskih i škola drugih gradova Srbije najavili su da u više od 100 škola u zemlji časova neće biti.

Dan pred početak škole, tadašnji ministar prosvete Jovo Todorović ocenio je da je „štrajk pokušaj da se politika sa ulice preseli u učionice“.

Ili je u pitanju bila ekonomija – splata dela majskih plata za beogradske škole 1999. godine počela je 31. avgusta, a isplata ostatka duga najavljena je do kraja septembra. Ovaj „problem“, kako je najavio ministar, pokušaće da se reši sa direktorima škola.

„Ako vidite u kojim mestima se to događa, videćete da su razlozi apsolutno politički i apsolutno nehumani“, kazao je Todorović.

On je najavio i da će prosvetnim radnicima do kraja kalendarske godine mesečno uplaćivati po jednu i po platu „kako bi 1. januara 2000. godine zarade kasnile svega jednu do jednu i po platu“, te da će se, već u oktobru, početi razgovori o povećanju cene rada i o potpisivanju Posebnog kolektivnog ugovora.

Novinarima je podelio i tekst od „čika-ministra prosvete“ koji će prvog školskog dana biti pročitan učenicima.

„NATO agresijom na SRJ ‘razotkriven je već tinjajući i nagoveštavani sukob izmđu novog i postojećeg poretka svega. Zapada i Istoka, zakona sile i moći zakona, licemerja i iskrenosti, visoko razvijene tehnologije i klasičnog oružja, hladnokrvnih masovnih ubica i dostojanstvenih branilaca otadžbine, formalizovano-manipulativne religije i istinske vere, beskrupuloznosti i normalnosti“, pisalo je, između ostalog, u ministrovom pismu đacima.

Ovogodišnji štrajk prosvetara, štrajk upozorenja, otpočeo je skraćenim časovima u, prema navodima Ministarstva, nešto više od 200 škola, a tvrdnjama Unije sindikata – preko 700.

Cilj ovogodišnjeg štrajka, kako je rekao Vladimir Adžić iz Unije sindikata, jeste da se konačno ode na pregovore kako bi se napravio „dogovor oko svega onoga što se duguje“.

Glavni, od ukupno devet zahteva Unije sindikata prosvetnih radnika, jeste uvođenje platnih razreda, sa čijom se realizacijom kasni tri godine, a ovaj rok sada je pomeren na 1. jul 2020.

Učitelj Zlatko Cvijović u OŠ „Slobodan Sekulić“ u Užicu odlučio je da ode korak dalje – školsku godinu započeo je štrajkom glađu jer je, kako je naveo, dvanaest godina radio na zameni kao učitelj, nastavnik matematike, fizike i bibliotekar, a 1. septembra je ostao bez posla, da bi posao dobio drugi učitelj.

Direktor OŠ „Slobodan Sekulić“ Aleksandar Urošević, preneo je portal uziceoglasnatabla.com, izjavio da za nastupajuću školsku godinu sve funkcioniše po planu i programu, da su za izbor drugog učitelja odlučili isključivo kriterijumi.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari