Danas 21. protest 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu, okupljanje u 18 sati ispred Skupštine 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Protest „Srbija protiv nasilja“ danas će u Beogradu biti održan 21. put, a okupljanje će početi u 18 sati ispred Skupštine Srbije.

Opozicione parlamentarne stranke, koje su tehnički organizatori protesta, najavile su da će trasa šetnje i ove nedelje biti ista – Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom ulicom ići će se do Takovske 10, gde se nalazi sedište Radio-televizije Srbije (RTS).

Najavljeno je da će se na protestu sa velike bine obratiti „žrtve režima“ koje su se obraćale i na prethodnim protestima, a da se u narednom periodu može očekivati da sa obraćanjima počnu i političari koji organizuju te proteste.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da se ne odustaje od protesta, da će oni biti nastavljeni svake subote, jer je „ulica jedina institucija koja funkcioniše u ovom trenutku“.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ počeli su nakon dva masovna ubistva 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i 4. maja u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Zahtevi protesta su smena rukovodstva RTS-a, Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Traži se i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje medija koji promovišu nasilje.

Od kada se protesti završavaju ispred RTS-a, dodati su i posebni zahtevi, gde se od javnog medijskog servisa, između ostalog, traži objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije u odnosu na broj poslanika u Skupštini Srbije.

Proteste „Srbija protiv nasilja“ tehnički organizuju poslaničke grupe Pravac Evropa, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno, Zeleno-levi klub i Narodni pokret Srbije-Ekološki ustanak-Novo lice Srbije.

Te poslaničke grupe ranije ove nedelje su potpisale „Dogovor za pobedu“, koji podrazumeva zajedničko delovanje za vanredne beogradske i parlamentarne izbore, čije održavanje traže do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari