Knez od Monaka Albert Drugi i nekadašnja plivačica Šarlin Vitstok juče su u Palati Grimaldijevih u Monaku sklopili građanski brak. Za danas popodne najavljeno je crkveno venčanje na kojem bi, prema najavama, trebalo da prisustvuje 3.500 zvanica.


Državu Srbiju na „drugom venčanju veka“, kako zapadni mediji nazivaju svadbu u vladarskom domu Grimaldijevih, predstavljaće ambasador Srbije u Francuskoj Dušan T. Batković, koji u Monaku ambasadorsku dužnost obavlja na nerezidencijalnoj osnovi. U ime Kraljevskog doma Karađorđević na venčanju kneževskog para kneževskog para Monaka prisustvuju i prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina.

Svadbene svečanosti trajaće tri dana. Sinoć je posle građanskog venčanja u holu renesansne palate – nekadašnje tvrđave, pored trona Grimaldijevih, gde se u aprilu 1956. princ Renije Treći venčao sa Albertovom majkom, čuvenom filmskom zvezdom Grejs Keli, održan je koktel, a potom koncert Žan-Mišel Žara za široku publiku. Prema najavama, posle crkvenog venčanja u Počasnom dvoru Palate Grimaldi, zvanice očekuje gala večera sa balom u zdanju Opere i vatromet. Svečanosti i zabave planirane za nedelju biće zatvorene za javnost.

U Monaku očekuju da će venčanje kneza Alberta privući 100.000 stranih posetilaca, a za rad i mir staraće se 520 policajaca. Knez Albert, koji je važio za večitog neženju, ima dvoje vanbračne dece koja, ali ona, prema Ustavu Monaka ne mogu da ga naslede na tronu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari