Danas statusna konferencija Tačiju i ostalima 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Prva statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, optuženim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, biće održana danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Iz Haga je saopšteno da je statusna konferencija namenjena razmatranju argumenata odbrane tokom prvih pojavljivanja, pružanju informacija o istrazi tužilaštva, dokazima koje tužilaštvo poseduje, njihovom obelodanjivanju, broju svedoka na koje će se tužilaštvo oslanjati u postupku ili dodavanju dodatnih na spisak.

Ukazano je da će se govoriti i o istrazi odbrane i tome koliko će trajati ako je bude bilo.

Odbrana takođe može da da informacije o alibiju ili drugom osnovu koji isključuje krivičnu odgovornost ukoliko ih bude bilo.

Saopšteno je da će biti reči i o pratećem materijalu uz optužnicu, odnosno broju izjava svedoka, izjavama dobijenih od optuženog, transkriptu, izveštajima, audio i video materijalu, fotografijama.

U optužnici, koja sadrži 10 tačaka, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi tereti se po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Oni se, između ostalog, terete za ubistvo oko 100 Srba, Roma i Albanaca, kao i političkih protivnika.

Sva četvorica su se izjasnili da nisu krivi za dela za koja ih tereti Specijalizovano tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.