Današnje suđenje Saljihu Mustafi otkazano, nastavlja se 4. oktobra 1Saljihu Mustafa pred haškim sudom / Screenshot

Ročište u postupku protiv bivšeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe, koje je trebalo da bude održano danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, otkazano je.

Kako je saopšteno iz tog haškog suda, suđenje protiv Mustafe završeno je za ovu sedmicu i biće nastavljeno u ponedeljak, 4. oktobra, u 09.30 časova.

Nije navedeno zašto je današnje ročište otkazano, a na narednom suđenju očekuje se početak saslušanja trećeg zaštićenog svedoka u ovom predmetu.

Inače, Mustafi je juče produžen pritvor, javila je Koha, preneo kosovo-online.

Istom odlukom sudksog veća, Specijalizovanom tužilaštvu i zastupniku žrtava je naloženo da ako žele podnesu svoje podneske za sledeću reviziju pritvora do 8. novembra, dok je rok za Mustafinu odbranu za podošenje njihovog podneska za reviziju pritvora naloženo da to učine do 15. novembra.

Optužnica protiv Mustafe potvrđena je 12. juna 2020. godine.

Uhapšen je uhapšen 24. septembra prošle godine.

Kako podseća kosovo-online, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, a u optužnici se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.
Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

Iz Specijalizovanog tužilaštva ranije je navedeno da su sve žrtve Saljiha Mustafe bili Albanci sa Kosova.

Mustafa se na početku suđenja 15. septembra izjasnio da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari