Danasu uručeno priznanje za novinarsku hrabrost i etiku (VIDEO) 1Foto: Danas

Redakciji Danasa i novinarskom dvojcu televizije N1, Jeleni Zorić i Aleksandru Cvrkotiću, uručena je danas nagrada za novinarsku hrabrost i etiku „Dušan Bogavac“ za ovu godinu, koju dodeljuju istoimena Fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Nagradu su, u ime redakcije Danasa, primili glavni urednik Dragoljub Draža Petrović i dva najmlađa novinara Danasa, Aleksandra Popović i Miloš Miljković.

– Nagradu će, simbolično primiti dva naša najmlađa novinara, kao dokaz da će Danas i za 23 godine biti isti kao danas. Zatekla nas je u tužnom trenutku, preminula su naša dva osnivača, direktor Dušan Mitrović i prvi urednik Grujica Spasović. Zato ovu nagradu posvećujemo njima, jer za dobro, slobodno novinarstvo, osim slobodnih novinara, potrebni su i ljudi koji treba da istrpe sve što trpe urednici i vlasnici slobodnih medija, rekao je Petrović.

Jelena Zorić, novinarka N1 kazala je da je nagrada zapravo priznanje timu, ne samo kolegama novinarima već i snimateljima, tehničarima ali i direktorima i urednicima.

– Istina ne može da se sakrije. Hvala direktoru, urednicima, koji mi nikada nisu rekli kako treba da izveštavam. Zato nagradu posvećujem njima, ali i budućim novinarima i studentima FPN, da vrate dostojanstvo ovoj profesiji u Srbiji, rekla je Zorić.

Danasu uručeno priznanje za novinarsku hrabrost i etiku (VIDEO) 2

Drugi dobitnik, snimatelj Aleksandar Cvrkotić, posvetio je nagradu dvojici kolega, Vuku Dapčeviću i Vuku Mijatoviću, koji su priskočili u pomoć tokom najkritičnijih dana izveštavanja sa julskog protesta, ali i svim kolegama „iza kamere“, koji su najzaslužniji za to što najbitnije slike stižu do gledalaca i građana Srbije.

„Redakcija dnevnog lista Danas već više od dve decenije nastoji da svojom uređivačkom politikom i publikovanim sadržajima na delu pokaže standarde etičkog i hrabrog novinarstva, a to usmerenje i opredeljenje dokazali su i tokom ove godine. Danas je trenutno jedini slobodni i nezavisni dnevni list u Srbiji, što nažalost govori o turobnoj slici medijske scene“, obrazložio je odluku žirija Željko Bodrožić, predsednik NUNS.

U obrazloženju je dalje naveo da je novinarka N1 Jelena Zorić „svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma“. Takođe, nagradu je zaslužio i snimatelj N1 Aleksandar Cvrković, „kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke“.

– Za sve ovo vreme, od kada fondacija „Dušan Bogavac“ postoji, jedina prava, iskrena, dosledna opozicija bila je oličena u slobodnim i nezavisnim medijima, rekao je u ime fondacije „Dušan Bogavac“ Filip Mladenović.

Danasu uručeno priznanje za novinarsku hrabrost i etiku (VIDEO) 3
Foto: Aleksandar Roknić

Nagrade i plakete dobitnicima su uručili članovi porodice Dušana Bogavca. Ceremonija u Medija centru otpočela je minutom ćutanja u počast nedavno preminulom vlasniku i osnivaču Danasa Grujici Spasoviću.

U žiriju su ove godine bili prethodni dobitnici nagrade Tatjana Lazarević (KoSSev), Vuk Cvijić (NIN) i Branislav Šovljanski (ispred radakcije TV N1), te Filip Mladenović, u ime Fondacije “Dušan Bogavac”, i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Danasu uručeno priznanje za novinarsku hrabrost i etiku (VIDEO) 4
Svi dobitnici nagrade „Dušan Bogavac“ Foto: NUNS

U žiriju su bili prethodni dobitnici nagrade Tatjana Lazarević (KoSSev), Vuk Cvijić (NIN) i Branislav Šovljanski (ispred radakcije TV N1), te Filip Mladenović, u ime Fondacije “Dušan Bogavac”, i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Ovogodišnji kandidati

Ove godine u užem izboru za nagradu „Dušan Bogavac“ bili su i redakcija BIRN-a, novinarka Tamara Grujić za TV serijal „Sa Tamarom u akciji“, kolumnista lista Danas i pozorišni reditelj Zlatko Paković, i novinarka i urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari