"Dani Romulijane": Tim "Gretesansa" pobednik Evropske škole debate na Felix Romuliani (FOTO) 1Foto: EU info centar

U atrijumu carske palate kasnoantičkog lokaliteta Feliks Romulijana održano je finalno takmičenje Evropske škole debate, u organizaciji EU Info centra iz Beograda.

Mladi govornici, njih dvadesetčetvoro, takmičilo se na temu „Rimsko carstvo i evropska civilizacija“ tokom koje su uporedili modernu Evropu i carstvo koje je postavilo temelje celom kontinentu.

Bili su raspoređeni u osam debatnih timova, svaki je imao tri debatera i pobednici verbalnih duela bili su Lazar Popović, Novak Čelebić i Katarina Lazić u timu „Gretesansa“.

-Za potpuni doživljaj, doprineo je ambijent Feliks Romulijane, koja nas je vratila u daleku prošlost. Presrećni smo i jako smo zadovoljni što se finale debate odigralo upravo ovde – izjavio je član pobedničkog tima, Lazar Popović.

Finalno takmičenje Evropske škole debate deo je programa manifestacije „Dani Romulijane“ tokom kojih se odvijaju dve kreativne radionice za decu.

-Projekat je prvenstveno namenjen deci i razvoju njihove svesti o tome šta mi baštinimo nadomak Zaječara – objašnjava direktorka Narodnog muzeja Zaječar Maja Živić.

"Dani Romulijane": Tim "Gretesansa" pobednik Evropske škole debate na Felix Romuliani (FOTO) 2
Foto: EU info centar

U jednoj radionici, učenici zaječarskih škola imaju priliku da se upoznaju sa keramikom i grnčarijom, koja je pronađena u toku arheoloških iskopavanja Feliks Romulijane i da, uz inspiraciju rimskim rukotvorinama, stvore „modernu“ keramiku Feliks Romulijane, a izložba radova će biti postavljena poslednjeg dana manifestacije, 25. avgusta, navode organizatori.

"Dani Romulijane": Tim "Gretesansa" pobednik Evropske škole debate na Felix Romuliani (FOTO) 3
Foto: EU info centar

Druge je posvećena lutkarstvu i u njoj deca stvaraju lutke sa likovima istorijskih i mitskih ličnosti Feliks Romulijane razvijaju svoju kreativnost. Naučiće i da “ožive” lutke i odigraju predstavu „Legenda o caru Galeriju“, rimskom imperatoru koji je podigao palate, koja će biti odigrana takođe 25. avgusta od 20 časova, u atrijumu Feliks Romulijane.

"Dani Romulijane": Tim "Gretesansa" pobednik Evropske škole debate na Felix Romuliani (FOTO) 4
Foto: EU info centar

„Dani Romulijane“ tokom šestodnevnog trajanja obuhvatiće i prezentacije o arheologiji i istoriji Feliks Romulijane i Rimskog carstva, koje će držati profesori sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, a večernji termini posvećeni su filmovima i pozorišnim predstavama.

Manifestacija ima za cilj da se lokalno stanovništvo i posetioci iz ostalih delova zemlje i inostranstva upoznaju sa istorijom i umetnošću Feliks Romulijane koja se nalazi na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine, objašnjavaju organizatori. Narodni muzej „Zaječar“ je organizator „Dana Romulijane“, a podršku realizaciji manifestacije pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari