"Urušavate zdravstveni sistem, ne želimo Vas na njegovom čelu": Predsednik sindikata Nezavisnost UKC Niš ministarki Danici Grujičić 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Sindikat “Nezavisnost” Univerzitetskog kliničkog centra Niš pozvao je ministarku zdravlja Danicu Grujičić da utiče da Vlada povuče predlog zakona koji omogućava da se od 1. septembra poveća zarada samo delu, a ne svim zaposlenim u zdravstvu, zapretivši da će se u protivnom tiho nezadovoljstvo pretvoriti u glasno.

Predsednik ovog sindikata u UKC Miodrag Stojković je u dopisu ministarki Grujičić naveo da je već predložio da Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost” zahteva njenu smenu, te da očekuje da će na sledećoj sednici Glavnog odbora Granskog sindikata takva odluka biti usvojena.

Državni zvaničnici, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prethodno su najavili da će medicinskim sestrama i tehičarima od 1. septembra biti povećane plate za 5,5 odsto, a u decembru ili januaru i za dodatnih 10 odsto.

Stojković je u dopisu ministarki Grujičić naveo da se najavljenim povećanjem zarade samo jednoj grupaciji radnika u zdravstvu “unazađuje ceo zdravstveni sistem”, jer će svi ostali zaposleni na razne načine iskazati svoje nezadovoljstvo, a to prvi osetiti pacijenti.

“Da li je vama namera da zaustavite ili sve učinite da se sadašnji odliv stručnih kadrova poveća? Izgleda je ovo drugo. Stiče se utisak da Vi sve činite da urušite postojeći sistem, a ne da ga unapredite, i zbog takvog delovanja mi Vas ne želimo na čelu zdravstvenog sistema”, poručio je on.

On je naveo da je neshvatljivo da ministarka, koja je do imenovanja bila “direktni učesnik u pružanju zdravstvene zaštite” ostaje “gluva i slepa” za činjenicu da “zdravstveni sistem ne čine samo zdravstveni radnici već svi zaposleni u zdravstvu i da jedni bez drugih ne mogu”.

Prema njegovim rečima, umesto da “ide protiv radnika” ministarka zdravlja je trebalo da predloži da se svima njima povećaju plate, isplate topli obroci i regres, poboljšaju uslovi rada, obezbede radne uniforme i obuća, i slično.

 

“Frapantna izjava ministarke o godišnjim odmorima radnika u zdravstvu“

Miodrag Stojković je u dopisu ministarki Grujičić konstatovao da je  „frapantna konstatacija da radnici u zdravstvu imaju prevelike godišnje odmore“.

„Na osnovu ovakve izjave stiče se utisak da Vi ne potičete iz zdravstvenog sistema i kao da ne znate koliko i šta svako od zaposlenih radi. Mnogi zaposleni u zdravstvu, baš zbog iscrpljenosti i stresa na radnom mestu, jer rade posao predviđen za veći broj radnika, zbog šikaniranja, vređanja i ko za sve čega, i ne dožive penziju i baš iz tog razloga su veliki korisnici bolovanja, naravno uz minimalne zloupotrebe”, naveo je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari