Danica Popović najavila žalbu 1Danica Popović Foto: N1

Postupak koji je bivši student Ekonomskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jakšić pokrenuo protiv profesorke tog fakulteta Danice Popović, je što se tiče samog fakulteta okončan, nakon što joj je dekan Branislav Boričić izrekao meru javne opomene.

Ta mera je doneta na predlog Nastavno-naučnog veća Ekonomskog fakulteta koje je odlučilo da je Popović prekršila Kodeks profesionalne etike, odnosno član 22 kojim se definiše plagiranje.

Mera za povredu Etičkog kodeksa joj je izrečena zbog utvrđenog neakademskog ponašanja prilikom prevođenja udžbenika iz međunarodne ekonomije, jer u novom izdanju nije navela pokojnog profesora Stojana Babića, sa kojim je prevodila ranije izdanje.

Postupak pred drugostepenim organom – univerzitetskim Odborom za profesionalnu etiku će se nastaviti, pošto je Danica Popović najavila da će uložiti žalbu. S druge strane, Aleksandar Jakšić, koji je ranije kazao da očekuje da Popović bude izrečena stroža mera (javna osuda) zbog plagiranja, kaže za Danas da o podnošenju prigovora ne razmišlja.

– Ne zanima me koju će meru dobiti Danica Popović za utvrđeni plagijat. Meni je bitno da sam sačuvao lični integritet i da je moja tvrdnja dokazana – rekao je Jakšić za Danas.

Pravilnikom o postupku utvrđivanje neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova je predviđeno da Odbor za profesionalnu etiku može da potvrdi odluku prvostepenog organa, da je preinači ili da je poništi i vrati na ponovno odlučivanje.

Odluka odbora je konačna.

Za povredu Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu su predviđene tri mere: opomena, javna opomena i javna osuda.

Jedino izricanje javne osude povlači za sobom gubitak posla. Nedavnom izmenom Statuta UB je uneta odredba da onaj ko prekrši Kodeks profesionalne etike ne može da bude biran na rukovodeće funkcije na univerzitetu.

Na Ekonomskom fakultetu demantuju za Danas pisanje pojedinih medija da će Fakultet „razmotriti pitanje ostanka profesorke Popović na predmetu Međunarodna ekonomija“, kao i informaciju da je već pokrenuta procedura da se deo honorara uplati porodici profesora Babića.

O eventualnom obeštećenju će se razmišljati po okončanju postupka i donošenje pravosnažne odluke.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Danica Popović najavila žalbu”

  1. Nemaju pojma ko je Dana. Što oni imaju u glavi ona ima u malom prstu. O integritetu neću ni da pričam.

  2. Očigledno je da režimu ne odgovara profesorkino argumentovano dokazivanje plagijata i nebuloza u ,,naučnim“ radovima najviših vladajućih funkcionera. Istina će se probiti. Samo hrabro Profesorko Popović.

  3. Dobila blagu kaznu od svog fakulteta za sramni plagijat, i sad hoće da se žali? Šta traži? Javnu osudu?

    • Da cuo sam da kad prevodis sa engleskog na srpski svaki profesor engleskog prevede na svoj nacin pa tako cat je u jednom slucaju macka u drugom pas a u trecem zec zavisi ko prevodi

    • Tako je! Umesto da ćuti jer je prošla sa najblažom mogućom kaznom za flagrantan plagijarizam, ona se trudi da još više oblati opoziciju i njen rad.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.