Danijela Štajnfeld: Zaceliti 1Foto: BETAPHOTO/ BeFem Teodora Milovanović

Kao i nekoliko meseci ranije, kada je izašla sa svojim rediteljskim prvencem „Zaceli me“, dokumentarnim filmom koji se bavi zlostavljanim i silovanim ženama, a potaknuta iskustvom koje je sama preživela, onaj gori i, čini se, nažalost, većinski deo javnosti grakuno je horski – „a ko je uopšte ta Danijela Štajnfeld?“

Njena optužba utelovljena sada u konkretnu osobu, veoma poularnu i moćnu, pri tom njenog znatno starijeg kolegu, zapravo kao da je učinila da graktanje bude još nesnosnije, ali sada podmuklo, prikriveno političkom korektnošću. Ohrabruje talas podrške koji glumica dobija od kolega, ali i nepoznatih ljudi iz čitavog regiona a i šire.

To je učinilo da se među tim glasovima iz budžaka ipak jave oni koji se prisećaju – „a da, to je ona mala iz serije ‘Ono naše što nekad bejaše'“, „jeste, igrala je i u ‘Ranjenom orlu'“, a, dodajemo mi i u: „Ivkovoj slavi“, filmu i seriji, seriji „Ono kao ljubav“, „Kad na vrbi rodi grožđe“, „Mešano meso“.

I onda, odjednom, nema je više u domaćoj filmografiji, ali dovoljno je pogledati vikipediju i videti da se njena karijera nastavlja u Americi u koju je otišla.

Ili, bolje reći, pobegla?

Od onoga što joj se desilo, iz ove sredine, verovatno u pokušaju da zaboravi i da se isceli.

Za ovo drugo potreban je ne zaborav, već suočenje i ona je imala hrabrosti da to učini, a iz toga je, terapeutski i lekovit i za druge žrtve, nastao njen dokumentarac.

Šta smo, u međuvremenu, o Danijeli zaboravili, ako smo to, u svojoj fokusiranost na najniže ljudske porive i u ogovaračko-palanačkoj atmosferi, ikada uopšte i znali?

Pa da je, a lako se to takođe na internetu može pronaći, igrala ljupku Kontancu, ljubav Mocartovog života, u predstavi „Amadeus“ Beogradskog dramskog pozorišta i još čitav niz uloga, među njima i nekoliko glavnih, u ovom teatru – Milenu Pavlović Barili, recimo, u predstavi „Mesec u plamenu“ za koju je nagrađena na festivalu „Joakim Vujić“ ili Disovu ljubav u „Disharmoniji“ koja joj je donela nagradu njenog tada matičnog pozorišta; i takođe glavne uloge u pozorištu „Boško Buha“ u predstavama „Instant seksualno vaspitanje“ i „Mala sirena“.

Danijela Štajnfeld rođena je 1984. u Ruskom Krsturu.

Glumu na Fakultetu dramskih umetnosti diplomirala je u klasi profesora Dragana Petrovića.

U SAD je završila postdiplomske studije i igrala u nekoliko filmova među kojima je najuspešniji „Cash Only“. Pored engleskog, govori i hebrejski i rusinski jezik, koji su sastavni deo njenog porekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari