Danju na poslu, noću u zatvoru 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Gospodin Hajdon, lokalni trgovac, osuđen je da noću sedi u zatvoru, a danju radi u dućanu.

Danju na poslu, noću u zatvoru 2Amerika je zemlja u kojoj ništa nije nemoguće, to pokazuje i jedan primer kako Amerika misli o pravdi i kazni, piše list Pravda pre 80 godina.

Gospodin Kler Hajdon je često voleo da malo više popije. Njegova žena je bila veoma potištena, jer se muž uvek opijao u tuđoj kući, a njene prijateljice nisu propuštale priliku da to pričaju po celom gradu.

Jednog dana on je ponovo bio pijan, a zatim je seo za volan i sa ženom krenuo kući. Kada je došao centar, koji je bio pun automobila uspaničio se i na kraju udario u jedan autobus.

Hajdon je završio na suđenju. Njegova žena molila je sudiju da ga ne osudi na zatvorsku kaznu. Međutim sudija je bio veliki protivnik alkohola  i bez milosti ga osudio na osam dana zatvora.

Hajdon je počeo da plače i da kuka, jer on ima radnju u kojoj je sam i prodavac i nabavljač i raznosač robe. Ako osam dana ne bude u radnji izgubiće sve mušterije.

Sudija se, nakon toga, zamislio, pa ga upitao: „kada najviše pijete?“

Kler odgovori da on pije samo noću jer danju mora da radi.

Sudija odluči da bude milosrdan i da ga osudi na 30 noći zatvora, s pravom da preko dana ide na posao.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme donosi nam priču o čoveku koji je 80 godina živeo u mraku.Danju na poslu, noću u zatvoru 3

Kada je imao osam godina Džordž Edvord Smart je povredio oči igrajući se sa jednim drugom.
Od toga dana svetlost, i sve što je belo, predstavljalo je užas za njegov vid. Život mu je bio nepodnošljiv, sve dok nije pretovrio dan u noć, i noć u dan.

Preko dana je spavao sa zatvorenim teškim kapcima na prozorima, koji nisu propuštali ni najmanji zrak svetlosti, a tek uveče bi ustajao, doručkovao, slušao radio i do zore vozio se autom po okolini. U zoru bi opet legao.

U svom divnom vrtu, u zamku  pokraj jezera, koji je bio u italijanskom stilu napravio je pećinu od školjki, koje je poručio iz celog sveta.

Iako ga seljaci nisu često viđali, ipak je on bio vrlo omiljen. Sahranjen je u sumrak pred oltarom kapele, koju je voleo i samo noću posećivao. Njegovi seljaci na rukama su doneli do oltara njegov kovčeg.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari