Darko Mitrović: Da li sam ja državni neprijatelj broj jedan? 1Foto: Miroslav Dragojević

Osećam se ugroženo, kao i moja porodica. Ovo je već proganjanje i to ozbiljno proganjanje.

To što tabloidi odmah dobijaju informaciju o saobraćajnom prekršaju i nafiluju svojim lažima, što sam praćen i prisluškivan nameće mi pitanje – šta je sledeće, da me ubiju – pita se Darko Mitrović, voditelj Mentalnog razgibavanja, koji je juče bio na tapetu pojedinih tabloida koji su ga razvlačili zbog saobraćajnog prekršaja, navodeći da je „divljao“ na ulicama Beograda i da mu preti zatvorska kazna.

Mitrovića je prekjuče, dok se vraćao sa posla, zaustavila saobraćajna policija zbog prekoračenja brzine a vest je odmah osvanula na portalima Srpskog telegrafa i Informera. Tabloidi su pisali da je voditelj priveden i da mu preti kazna zatvora, pritom ga nazvavši „Đilasovim novinarom“.

– Vraćao sam se sa posla, išao kod kardiologa. Prošao sam Most na Adi, gde svi voze brzo. Što nije opravdanje, naravno. Nisam obraćao pažnju na brzinu, ali sigurno nisam „divljao“ kako su pojedini tabloidi naveli. Patrola me zaustavila, policajac je rekao da sam vozio 105 km na čas, napisao mi kaznu i to je to. Nastavio sam dalje. Nikakvog privođenja nije bilo a kamoli priče o zatvorskoj kazni – ističe Mitrović za Danas.

Darko Mitrović: Da li sam ja državni neprijatelj broj jedan? 2

Kaže da je i sam iznenađen brzinom kojom su tabloidi objavili vest o njegovom prekršaju, i da ga to dodatno uznemirava „jer je već duže vreme meta linča“.

– Zanima me ko tabloidima daje informacije. To znači da prate svaki moj korak, da me prisluškuju. Mesecima pišu o meni u negativnom kontekstu, izmišljaju i spinuju. U Republici, portalu Srpskog telegrafa, nazivaju me Đilasovim novinarom. Ja nisam Đilasov novinar, nisam ničiji novinar. Ja sam svoj – naglašava Mitrović.

On dodaje da je kampanja protiv njega krenula nakon što je premijerka Ana Brnabić tendenciozno plasirala 10 sekundi izvučenih iz emisije u kojoj oni osuđuju silovanje i nasilje nad ženama, predstavljajući ih kao novinare koji ovu temu relativizuju.

– Od tada kreće progon. Linč. Neće se smiriti dok me ne ubiju. Obratiću se nekim ambasadama za pomoć, smisliću nešto da emigriram iz zemlje. Najozbiljnije. Ne znam više šta da radim. REM samo nas izdvaja, Brnabićka nas pominje, Kapetan Dragan se javlja, saobraćajna policija obaveštava tabloide da sam napravio prekršaj… O čemu se ovde radi? Da li sam ja državni neprijatelj broj jedan – pita voditelj Mentalnog razgibavanja.

Mitrović naglašava da voli Srbiju, ali ne voli ovo što vlast radi, odnosno njihovu politiku. Dodaje da u emisiji kritikuje i vlast i opoziciju, i da ne razume zbog čega je na konstantnom udaru.

– Potpuno sam nemoćan i ne znam šta da radim. Ovako ne progone ni mafiju. Ko sam ja? Običan čovek koji živi sa detetom i verenicom, u Batajnici. Niti imam neki kapital, niti me neko plaća. Bojim se za bezbednost svojih najbližih jer ne znam šta je sledeće – zaključuje Mitrović.

Podsetimo, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je na nedavnoj sednici ocenio da su u emisiji Mentalno razgibavanje, emitovanoj 2. novembra prošle godine na programu TV Nova S, „prekršene odredbe Zakona o elektronskim medijima i podzakonskih akata“ (ne navodeći o kojim odredbama je reč), te da će o tome obavestiti luksemburško nezavisno audiovizuelno telo (ALIA).

Darko Mitrović je tada u izjavi za naš list ocenio da se REM ne bavi svojim poslom, „jer godinama ostaju nemi na različita gruba kršenja medijskih i drugih zakona u medijima, koja su itekako vidljiva“. Mitrović je dodao da će vreme pokazati da li je ovo još jedno gašenje Razgibavanja, „jer po svemu sudeći ide ka tome, i ova vlast se neće smiriti dok ta emisija ne nestane sa medijskog neba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari