"Data pedala" raku i u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Biciklističkom vožnjom članova kluba Radnički i podizanjem zastave nacionalne kampanje Daj pedalu raku Ženskog centra Milica na jarbolu ispred Gradske uprave, Kragujevac se već osmu godinu za redom pridružuje borbi protiv raka dojke.

– Ne samo ovog datuma, Grad Kragujevac uz pomoć medija, Instituta za javno zdravlje, zdravstvenih ustanova, GO Crvenog krsta, Udruženja Volja koje okuplja žene operisane od raka dojke, daje puni doprinos tokom čitave godine, u podizanju svesti naših sugrađanki, prijateljica, rođaka o značaju preventivnih pregleda i da pravovremeni pregledi znače pobedu protiv dijagnostikovane bolesti u čak 85 odsto, kaže dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Značajnu podršku ženama kojima je dijagnostikovana bolest, koje su u procesu lečenja ili su operisane, daje civilno udruženje Volja, istakla je dr Damnjanović. Ona je podsetila da je od sredine jula do danas u Kragujevcu u pokretnom mamografu pregledano preko tri i po hiljade žena i najavila da će 17. i 18. oktobra mlađim sugrađanka od 20 do 45 godina biti dostupan pokretni ultrazvučni aparat za preventivne preglede.

"Data pedala" raku i u Kragujevcu 2
Foto: Grad Kragujevac

Udruženje Volja je deo nacionalnog Ženskog centra Milica i ove godine, tokom meseca borbe protiv raka dojke, trebalo bi da počne sa radom nacionalni kol centar.

– Pozivom će sve žene koje imaju bilo kakvu nedoumicu sa pregledom ili im je dijagnostikovana bolest i treba da prođu kroz proces lečenja ili je lečenje u toku, razgovaraće sa nama koje smo kroz to prošle i uspešno izlečile ovu bolest, kaže Suzana Đorđević iz Udruženja Volja.

Grad Kragujevac od samog početka je deo ove kampanje kojoj se iz godine u godinu pridružuje sve veći broj gradova Srbije, kliničkih centara i instituta za radiologiju i onkologiju,ali i države u okruženju Hrvatska i Slovenija.

Kampanju, u mesecu borbe protiv raka dojke, podržavaju isntitucije sa nacionalnog nivoa Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo omladine i sporta, Institut za javno zdravlje Batut.

Dr. sci. med Jasmina Nedović, internista – onkolog Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac i članica Stručnog saveta Udruženja Milica kaže da su stručnjaci uz pomoć civilnig udruženja Milica i Volja mnogo toga postigli.

– Dobili smo nekoliko inovativnih lekova u ranom i metastatskom karcinomu dojke što će značajno uticati na kvalitet života i pobedom pacijentkinja nad ovom bolešću, kazala je dr. sci. med Jasmina Nedović.

Njihov cilj je dijagnostikovanje ranog stadijuma karcinoma dojke i zato je važno da se žene javljaju na preventivne preglede jer u ranom stadijumu ovaj tip kancera je izlečiv, poručila je ona.

Nažalost, zbog epidemije kovida, danas nije baš najbolja slika jer se žene javljaju u kasnijim stadijumima bolesti. Zato je na akciji Daj pedalu raku u Kragujevcu apelovano da se žene javljaju na vreme i preventivnim pregledima čuvaju svoje zdravlje.

"Data pedala" raku i u Kragujevcu 3
Foto: Grad Kragujevac

Iz Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac poručuju da je zajednička borba pravi način da se podigne svest o značaju preventivnih pregleda.

– Upravo ovakve kampanje su podrška našem celogodišnjem radu, kaže prof. dr Ivana Simić Vukomanović, načelnik Centra za promociju zdravlja. Danas su sa nama ne samo akteri javnog zdravlja već i sugrađanke što nam govori da uspevamo da ukažemo koliko je važna prevencija u životu svakog čoveka i da na vreme otkrivena bolest znači pobedu.

Ove godine podršku kampanji, u okviru aktivnosti povodom Svetskog dana starih, dali su i članovi Kutka za kvalitetnije starenje GO Crvenog krsta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari