Deca kao jeftina radna snaga? 1

Nacrt zakona o dualnom obrazovanju, koji je na javnoj raspravi, je katastrofalno
urađen i to na veliku štetu učenika, ocenjeno je večeras na debati u organizaciji Pokreta slobodnih građana.

Na ovoj debati profesorka Srbijanka Turajlić upitala da li će se u Srbiji, po zakonu, za potrebe poslodavaca školovati jeftina radna snaga.

Turajlić je u diskusiji u sedištu Pokreta slobodnih građana navela da se zakon o uvođenju dualnog obrazovanja u srednje škole u Srbiji donosi uz obrazloženje da bi se odgovorilo tržištu rada, a da niko nije objasnio kako se utvrđuju potrebe tržišta rada.

Stiče se utisak da ih tumačimo preko potreba poslodavaca, koji potražuju određeni profil, a da mi njima školujemo jeftinu radnu snagu, rekla je ona.

Turajlić je ukazala da su u izradi zakona za uzor uzeti modeli iz Austrije i Nemačke i to sa osnovnom greškom „kad se prepisuje, prepiše se loše“.

Kako je rekla, pri tom su preuzeti najlošiji modeli koji se u tim zemljama delimično primenjuju, a koji se kod nas prevodi kao „šegrtovanje“.

Takav model, prema rečima Turajlić, podrazumeva Ugovor između učenika i poslodavca, čime je školovanje deteta povereno tom poslodavcu i ako on nije zadovoljan njim, raskida ugovor i dete u tom slučaju ne završi školu.

Radi se kao u onoj anegdoti o Železari Smederevo i gvožđu i grožđu, navela je, neko je negde prošao, čuo reč ‘dualno’, delovalo je bombastično za priču o zapošljavanju i rekao –
prepišite zakon iz Nemačke i Austrije.

Niko se nije upitao zašto su se ostale zemlje Evrope opredelile za drugačije vrste strukovnog obrazovanja, zaključila je Turajlić.

Profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković ukazala je da je čitav nacrt zakona napravljen po meri poslodavaca, na veliku štetu dece.

Deca će biti zgodna, obespravljena radna snaga, prepuštena volji poslodavaca, jer ih ovakav zakon ne štiti, upozorila je.

Prema njenoj oceni, ponašanje Ministarstva prosvete u tom poslu je poražavajuće, uz odricanje od svog posla – politike obrazovanja.

Ona je rekla da je frapantno da je Ministarstvo prosvete veliki deo nadležnosti prepustilo Privrednoj komori Srbije (PKS) koja prema predloženom zakonu, diktira škole i
profile, poslodavce koji su kompetentni, vodi registar i sve procenjuje, licencira instruktore, dok je Minsitarstvo prosvete je izuzeto.

Takođe predstavnici PKS su u komisiji na završnom maturskom ispitu, predočila je Stojković.

Ona dodaje da je skandalozno da se niko nije potrudio da u zakonu zaštiti decu, odnosno đake, a uz svu njihovu obespravljenost u tome posebna priča je plaćanje, odnosno naknada za rad u preduzeću, koja je previđena na nivou plovine minimalca i to „produktivnog rada“.

Obrazloženje za donošenje takvog zakona je da se podigne zaposlenost u Srbiji, međutim, u ovom slučaju deca će biti konkurencija nezaposlenima, zaključak je debate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari