Deca, ptice i „marice”: Dan policije obeležen u kragujevačkom Velikom parku (FOTO) 1Foto: Z. S. M.

 

Ma, vole naši ljudi, uniforme, policiju i naoružanje. Odvajkada i od deteta, od malih nogu na sabajle. Stoga, niko nije ni sumnjao da će taktičko-tehnički zbor u Velikom parku u Kragujevcu povodom obeležavanja Dana Ministarstva i Dana policije biti posećen, pogotovo od strane dece, ali baš toliko…

Još mnogo pre nego što priđete Velikom parku „dočekaće” vas zvuci sirena i videćete prizor vatrogasaca „na nebu” u korpi karna bukvalno među jatom ptica.

Vatrogasni zip lajn za spašavanje iz zgrada radi, ne staje.

– Velika je gužva, strpi se, smiruje mama junošu koji nestrpljivo čeka svoj red da se i on sjuri niz sajlu razvučenu od parkanskih teniskih terena ka bokserskoj dvorani.

– Može sokić, nudi teta policajka male čekače ali ne samo njih, već i sve one mališane koji „veslaju” u naduvenim čamcima za spasavanje, „gare” do daske parkirane policijske motorcikle ili imaginarno „mitraljiraju” u kupolama borbenih vozila.

Deca, ptice i „marice”: Dan policije obeležen u kragujevačkom Velikom parku (FOTO) 2
Veliki park prepun od ranog jutra Foto: Z. S. M.

Dečije glavice izbijaju sa svih strana, žamor ne staje. Svaki korak, potez, upoznavanje sa novim ili drugim borbeno-tehničko-prevoznim sredstvom, opremom, naoružanjem se trajno ovekovečava mobilnim telefonima. Dete se namesti ispred vozila – „ptičica!” i gotova je sličica sa vatrogasnim ili bornim kolima.

– Ovde smo na lokaciji dokle god bude posetilaca i zainteresovane dece i dok nas vreme posluži, kažu organizatori i domaćini iz kragujevačke policije.

A, poseta ne posustaje, baš obrnuto, na radost organizatora – mission completed.

– Pripadnici PU Kragujevac zajedno sa odredom žandarmerije iz Kraljeva i Upravom za vanredne situacije u Kragujevcu ovaj, za nas značajan dan obeležavaju zajedno sa našim sugrađanima, posebno sa najmlađim, koji su došli u baš velikom broju. Danas oni imaju priliku da se upoznaju sa vozilima i opremom koju koristimo, kaže Dragan Tomić, vršilac dužnosti načelnika odeljenja Policijske uprave Kragujevac.

Deca, ptice i „marice”: Dan policije obeležen u kragujevačkom Velikom parku (FOTO) 3
Službene kuce dostojanstvene u susretu sa znatiželjnim Kragujevčanima Foto: Z. S. M.

On ističe da se deci naročito dopalo to što mogu slobodno da ulaze u službena i terenska vozila i do mile volje koriste zvučnu signalizaciju i uređaje. I, ne prestaju. Bogami, istini za volju, u „sviranju” sirenama ni stariji ne „zaostaju”. Ma, kakvi.

– Ono što je najbitnije, sem što smo deci ukazali i pokazali koliko je bitno druženje, ostvarili smo i osnovni cilj ove akcije – jednostavno, da mališani znaju da je policajac uvek tu za njih i da mogu da nam se obrate stalno, a ne samo ovog dana, već bilo kada i u bilo koje doba dana ili noći, sumira misiju današnje akcije Tomić za Danas, iskoristivši ovu priliku da se ispred MUP-a zahvali svima onima koji su danas došli da sa njima proslave ovaj, njihov Dan.

Za najmlađe, sem sokića, tu su i bojanke sa tematikom vanrednih situacija – zemljotresi i poplave i prigodni, tom uzrastu prilagođeni priručnici za decu o porodičnom ponašanju u vanrednim situacijama.

Deca, ptice i „marice”: Dan policije obeležen u kragujevačkom Velikom parku (FOTO) 4
Najvažnije je naučiti decu da su policajci tu za njih u svako doba dana i noći – Dragan Tomić Foto: Z. S. M.

Kuce svih službenih rasa odmaraju u hladovini ili po želji posetilaca i na radost dece pokazuju „poslovne veštine”, sa svih strana zveči, zuju, zvoni. Kran ide „do neba” pa pa se vrati i opet nazad.

A, mali Kragujevčani ne propuštaju priliku da zavire u utrobe borbenih kola, džipova, marica, ulete u kokpite, uskoče u korpu od krana, poigraju ispod merdevina ili sednu u kabinu „vatrogasaca”, vrte volanima, guvernalima i upravljačima i obavezno „legnu” na sirenu…, bezbroj puta uđu i izađu u i iz gepaka svakog mogućeg vozila i terenca.

Kao na modnoj pisti li traci sve vreme se probaju i navlače: panciri, šlemovi, viziri, kacige, slušalice, gas maske, šlemofoni… Odmeravaju se pendreci, onako kako ležu u ruku, probaju štitovi, zagledaju sa respektom policijski „ovnovi” za razvaljivanje vrata…

Opreme i gadžeta za svačiju dušu i ukus. Možda kasnije i zatreba, čak i profesionalno.

– Je l ima neko da se umorio ili da je žedan?, stiže okrepa na slamčicu a deca sa roditeljima, kako podne odmiče u sve većem broju pristižu u Veliki park.

– Hajde ovamo mama, vuče ćerka roditeljku ka novim izazovima taktičko-tehničkog zbora.

– Vidi, kakvu opremu imaju, pokazuje ne bez ponosa otac nasledniku čari razbijanja demonstracija i smirivanja derbija, dok mu oči cakle. Reklo bi se da je oduševljenje još veće kod tate nego kod sinčića.

Deca, ptice i „marice”: Dan policije obeležen u kragujevačkom Velikom parku (FOTO) 10
Kad god nađeš zgodno mesto, opremu navuci Foto: Z. S. M.

Pa, opet „ptičica” i obaveza selfi sličica ispred ili u džipu i marici, na haubi, pored, s logom jedinice ili na njemu.

– A, koliko može da razvije, ispali, razvali… pitanja, kao rafali ne prestaju.

Deca, ptice i „marice”: Dan policije obeležen u kragujevačkom Velikom parku (FOTO) 11
Eye in the skay nadvisili kragujevačke viskoletače Foto: Z. S. M.

Objektiv i kamere na telefonima se ne gase, kao ni policajci, žandarmi i vatrogasci koji odgovaraju na svako pitanje.

– Vozilo je modfikovani BOV sa uapređenim oružjem za kalibre 12,7 puta 107 ili 108, ko zna koji put pojašnjava ljubazni pripadnik kraljevačke žandarmerije sa maskirnim šeširom a decu (i, odrasle, i odrasle) interesuje kolika je težina, visina, ma, svi gabariti… Kada je tehničko-taktička borbena gotovost u pitanju – nema glupih pitanja.

– Koliko ovo košta, pita jedan, očigledno za nabavku borbenog vozila, zainteresovan mališan.

– Bre, nisi na auto-pijaci, seče ga u korenu tradicionalnom šumadijskom duhovitošću i trezvenošću ćale dok i sam petlja oko mitraljeza na apgrejdovanom BOV-u.

Deca, ptice i „marice”: Dan policije obeležen u kragujevačkom Velikom parku (FOTO) 19
Koliko košta BOV – Foto: Z. S. M.

Pa, opet, oblačenje, navlačenje, presvlačenje, kamufliranje… Milina.

– Hoćeš da probaš ovaj pancir i opremu, pita čika policajac slatku plavu devojčicu sa repićem, dodajući – nemoj da se stidiš.

Ko se stidi, mala se u trenutku obleknu k’o specijalac koji hita na teren.

Gužva samo raste, ne smanjuje se.

– Pazi, pomeri se, odjekuje sa svih strana Velikog parka dok deca i matrorci „istražuju” svakodnevne mogućnosti policijsko-žandarmerijsko-vatrogasne tehnike i vozila.

Onaj zip lajn nije stao. U obližnjem Avantura parku ima isto ali, pošteno, nije toliko slatko k’o kad je policijsko-vatrogasni.

A, i vreme ih je baš poslužilo a ne kao na nekim drugim manifestacijama. Akcija uspela.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari