Deca sa zimovanja dolaze masovno zaražena: "Cela grupa se vratila pozitivna na koronu" 1Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Dok se u javnosti vodi rasprava treba li sva deca da pređu na onlajn nastavu zbog trenutne epidemijske situacije, a lekari upozoravaju da je takav potez neophodan, rekreativna nastava odnosno ekskurzije i zimovanja odvijaju se u pojedinim školskim i predškolskim ustanovama kao da epidemije nema.

Posledica toga je veliki broj zaražene dece, što potvrđuje i portparolka Doma zdravlja u Kragujevcu Danijela Petrović. Ona kaže za Danas da je poslednjih desetak dana broj dece koja su pozitivna veoma porastao, a da sami mališani objašnjavaju da su došla sa rekreativne nastave.

– Od septembra prošle godine radi dečija kovid ambulanta, u kojoj smo imali veliki broj pregleda tokom oktobra i novembra, da bi se potom u decembru ti brojevi smanjili. Poslednjih desetak dana međutim imamo oko 150 pregleda dnevno, a među njima oko 70 kovid pozitivne dece. Kada ih pitamo, oni sami kažu da su bili na rekreativnoj nastavi – na Goču, Zlatiboru, Rudniku… Nedavno je takođe jedna cela grupa koja je bila na rekreativnoj, nezavisno od simptoma, testirana i ispostavilo se da su svi pozitivni, objašnjava sagovornica Danasa.

Ona kaže i da među decom pregledanom u poslednjih desetak dana nije bilo nijednog deteta sa težom kliničkom slikom, kome je bila neophodna hospitalizacija, te da se uglavnom radi o blažim respiratornim simptomima i povišenoj temperaturi.

Upitani o tome kako se u vreme epidemije sprovode ekskurzije i zimovanja u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd navode za Danas da je uslove za izvođenje vannastavnih aktivnosti definisao Institut za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ 17. decembra prošle godine u dokumentu „Preporuke za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika i dece u predškolskim ustanovama“.

„Glavni uslov za organizovanje pomenutih vannastavnih aktivnosti je da se organizuju u periodima niže učestalosti kovida 19 na teritoriji gde se ista organizuje (kumulativna incidencija za prethodnih 14 dana ispod 300 slučajeva na 100.000. stanovnika i da je trend učestalosti u opadanju)“, navode u Zavodu. S obzirom na to da je u poslednjih dve nedelje preko 1.000 obolelih na 100,000 u celoj Srbiji, jasno je da je ili malo, ili da uopšte nema mesta koja bi zadovoljavala ovakav kriterijum.

Na drugoj strani, iz Ministarstva prosvete do zaključenja ovog izdanja Danasa nisu odgovorili na pitanja da li škole imaju obavezu da od njih traže saglasnost za izvođenje rekreativne nastave i ekskurzija, niti koliko je obrazovnih ustanova organizovalo đačka putovanja u prethodnom periodu.

Nezvanično, međutim, saznajemo da škole samo obaveštavaju nadležnu školsku upravu i da zvanična dozvola Ministarstva nije potrebna. Ni predškolske ustanove nisu dužne da zatraže saglasnost resornog ministarstva.

Početkom školske godine školama je prosleđeno uputstvo da se đačka putovanja mogu izvesti samo ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i destinacija na koju se putuje, a prema onome što je pre nekoliko dana kazao ministar Ružić, ovo pravilo je i dalje na snazi.

Kako je onda moguće da u situaciji kada se Srbija masovno „crveni“, deca putuju sa učiteljima i nastavnicima?

– Pitanje je koliko je tu putovanja ugovoreno i realizovano preko škole. Mnoga deca su tokom raspusta bila na zimovanju sa nastavnicima, ali su to privatna putovanja sa kojima škola nema nikakve veze, pojašnjavaju za Danas u jednoj beogradskoj osmoletki.

Učiteljica voždovačke škole potvrđuje da su njene koleginice masovno vodile decu na zimovanje preko jednog vrlo popularnog kampa.

– Vode i decu iz svog odeljenja i iz drugih. Bitno je da se formira grupa sa najmanje pet učenika. Neko vodi 15, neko 25 đaka. Roditelji su posebno zainteresovani za letnje kampove i rate uveliko plaćaju. U ponudi su Goč, Divčibare, Tara…, kaže naša sagovornica.

Iako je zabranjeno da nastavnici vode na putovanja učenike iz svojih škola u privatnoj režiji, to je redovna praksa u obrazovnim ustanovama, na koju žmure i direktori i prosvetna vlast.

Pored zimovanja za školsku decu, u pojedinim beogradskim privatnim vrtićima deca su organizovano odlazila na popularne zimske destinacije tokom januara, što su Danasu potvrdili pojedini roditelji.

Marina Kostić, predsednica Asocijacije privatnih predškolskih ustanova, objašnjava za Danas da je uslov za realizaciju zimovanja da vrtić pošalje zahtev za mišljenje gradskom zavodu na teritoriji na kojoj je registrovan i gradskom zavodu na teritoriji na kojoj će biti ekskurzija. Upravo to je ona sama uradila, ali u decembru pre širenja omikrona. Tada je dobila, kako kaže, pozitivno mišljenje beogradskog i valjevskog zavoda za javno zdravlje.

– Na koji način rade drugi, ja ne znam, da li se možda oslanjaju na izjave roditelja da u prethodnom periodu nisu bili u kontaktu sa obolelima… Ja sam pre odlaska na zimovanje prošla ovakvu proceduru i dobila odobrenje, navodi Kostić.

Upitani o tome da li su od početka ove godine, dakle u januaru, imali zahteve za organizovanje zimovanja iz Gradskog zavoda Beograd navode da su dobili jedan takav zahtev i da „nije dato pozitivno mišljenje zbog velike učestalosti kovida 19 na teritoriji Beograda“.

Ko i kako kontroliše primenu mera?

Iz Gradskog Sekretarijata za obrazovanje navode da nemaju saznanja niti prijave o tome da pojedine predškolske ustanove organizuju zimovanja. Oni navode da su i privatni vrtići u obavezi da poštuju preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje. Te preporuke inače podrazumevaju i da se odlože svi organizovani odlasci u pozorišta, bioskope, izložbe, kao i organizovanje izleta i ekskurzija na teritoriji Beograda. Upitani ko je nadležan za kontrolu toga da li vrtići poštuju stav Gradskog zavoda i da li se ta kontrola sprovodi, iz sekretarijata kažu da Ministarstvo prosvete šalje gradskoj prosvetnoj inspekciji spisak sa ustanovama koje je potrebno preventivno ili po prijavi kontrolisati. „Mogu to i oni činiti ali i mi ukoliko dobijemo prijavu ili imamo neposredna saznanja da se negde krše mere. Mi smo kontrolisali primenu mera po svakoj prijavi, a 102 savetodavne obavili u smislu pridržavanja epidemioloških mera“, navode iz Sekretarijata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.