Deca treba da uče o seksualnosti: Zrenjaninska NVO Skaska protiv menjanja udžbenika 1Foto: Danas

Zrenjaninska nevladina organizacija Skaska reagovala je na predlog promene udžbenika iz biologije i pozvala institucije i Crkvu da poštuju Ustav.

Oni smatraju da ekonomska nestabilnost, nedostatak jasnog političkog puta kojim zemlja ide, mešanje Crkve i desničarskih organizacija, stvaraju atmosferu straha i zabrinutosti.

„U takvim okolnostima priča o ljudskim pravima, kao i o greškama koje se kontintinuirano prave o nedostatku školskog sadržaja koji se odnosi na seksualnost, intimnost, komunikaciju, „dobar dodir“ i, najvažnije, na rodnu ravnopravnost, predstavlja prvi i najvažniji korak ka prevenciji bilo kog vida nasilja. Ove teme su suštinski važan deo života jednog deteta i čine veliki deo razmišljanja i života jednog tinejdžera ili tinejdžerke“, navodi Tanja Tabački, direktorka Skaske.

Ona pdoseća da je Srbija bila izložena jednom sličnom pritisku tokom mandata Vojislava Koštunice, kada se desio napad na udžbenike biologije, a potom i u pojavljivanju istovetnih aktera Ministarstva prosvete i SPC.

„Tada je ideja bila da se iz udžbenika izbaci Darvinovo učenje, a danas, da se izbaci lekcija o polu i rodu. U prvom slučaju javnost se pobunila, a sad vidimo da takve ideje nisu nestale. Mišljenja sam da će, iako anatemisane, medijski nevidljive, organizacije civilnog društa pružiti ogroman otpor i isterati stvari na čistac. Imamo nadu da ćemo to uraditi sa ljudima iz institucija koji imaju lični kredibilitet jer znamo da ih ima“, objašnjava Tanja Tabački.

Zrenjaninska organizacija Skaska je radila projekat u 40 osnovnih škola, a ZUOV je akreditovao njihov saminar koji se odnosio na edukaciju nastavnika o tim temama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari