Dejan Žujović: Danica Grujičić je dva dana pre izjave da lekari ne treba da rade privatno raskinula svoj ugovor kod privatnika u Republici Srpskoj 1Dr Dejan Žujović Foto: Privatna arhiva

Pulmolog Dejan Žujović izjavio je da je novopostavljena ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je rekla da lekari ne treba da rade u privatnoj i državnoj praksi jer je to izvor korupcije, i sama radila u privatnoj praksi četiri godine.

“To saopštenje je dala dva dana nakon raskida ugovora kod privatnika u Republici Srpskoj”, rekao je Žujović u emisiji Novi dan na N1.

Žujović kaže da i sam radi u državnoj i privatnoj praksi zbog materijalnih razloga i kaže da se oseća prozvanim izjavom ministarke da je takav rad izvor korupcije.

Ističe da je ta mogućnost dozvoljena zakonom i da u slučaju korpucije nadležni treba da dokažu da ima koruptivnih elemenata u njegovom radu.

Upitan o slučajevima da lekar iz državnog sistema upućuje na privatne ustanove, kaže da to ne sme da se radi, da mora da se kažnjava i da pacijenti takve slučajeve treba da prijavljuju.

Kako kaže, u državnu ordinaciju često dolate pacijenti sa izveštajima iz privatnih klinika gde su imali “90 odsto nepotrebne dijagnostike”.

Na pitanje da li se državni lekari leče u privatnim bolnicama, Žujović odgovara – “apsolutno da”.

Rekao je da i on gotovo svu dijagnostiku radi privatno, zato što u državnom sistemu nije mogao da dođe na red za magnetnu rezonancu srca.

Infektolog u penziji Dragan Delić kaže da reforme koje se najavljuju neće ništa doneti, i da je potrebna nova zdravstvena politika.

Kako je kazao, u Srbiji postoje tri paralelna zdravstvena sistema – državni, privatni i vojni, a treba razmisliti o njihovoj harmonizaciji, kako bi zdravstvo bilo jedinstveno.

Manjak lekara u državnom sistemu već sada postoji, a još veći problem je deficit medicinskih sestara, upozorava on.

Komentarišući izjavu ministarke Grujičić, kaže da je prerano i prebrzo izašla sa nekim idejama i da je to bilo nepotrebno.

Delić kaže da “40 odsto potrošnje zdravstvenog sistema finansiramo iz svog džepa”, i da toga “nigde nema u Evropi”.

Plaćamo zdravstvo duplo manje od Hrvatske i četiri puta manje od Slovenije, rekao je on.

U Novom danu je govorio i ginekolog Ivan Bojović, koji je posle 22 godine rada u KBC Zvezdara odlučio da ode u privatnu praksu.

“Razlog mog napuštanja gradske bolnice je to što posle 22 godine nisam mogao da se pomirim da se neko prema osoblju ponaša tako kako se ponašala uprava prema meni i svim kolegama za vreme kovida, a ono što je još gore je kako su se ophodili prema pacijentima”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u današnje vreme lekari ne odlaze iz državne službe zbog finansija, već zato što su “nadležni koji kreiraju zdravstvo upropastili državni zdravstveni sistem, i to čine i dalje”.

Novoj ministarki je poželeo mnogo sreće, ali je poručio da najavljene mere neće imati željeni rezultat.

“Te metode represije koje, koliko vidim, i nova ministarka namerava da uvodi, neće doneti dobro zdravstvenom sistemu Srbije”, kazao je Bojović.

Dodaje i da je za dve godine na odeljenju na kom je on radio osam ginekologa napustilo službu.

“Mnogo veći problem je veliki broj anesteziologa koji je otišao iz gradske bolnice”, rekao je i dodao da se direktor “nije udostojio da pita doktore koji odlaze šta je problem”.

Korupcija je u zdravstvu, ističe, mnogo je veći problem, koji počinje od tendera, uticaja na lekarsku komoru…

Bojović ističe da je jako važno je da se poboljšaju uslovi za rad i uslovi u kojima će pacijenti boraviti, odnosno njihova ishrana i smeštaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari