Oglasio se dekan povodom blokade Arhitektonskog fakulteta i povećanja školarina 1Foto: anketa_arh.bg

Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta, potvrdio je za Danas da je Savet tog fakulteta doneo odluku o povećanju školarina za narednu školsku godinu, ali nije želeo da komentariše blokadu iza koje navodno stoji samoorganizovana grupa studenata te visokoškolske ustanove.

– Savet Arhitektonskog fakultata je usvojio predlog Nastavno-naučnog i umetničkog veća o usaglašavaju visina cena školarina. Za samofinansirajuće studente koji prvi put upisuju fakultet, školarina će biti povećana za 20 odsto, što je jednako visini školarine koju dobijamo za brucoše od strane budžeta. Za samofinansirajući studente na ostalim godinama studija cena školarine je usklađena sa stopom inflacije na državnom nivou – precizirao je dekan.

On kaže da će se u petak sastati sa studentom prodekanom i predstavnicima studenata svih godina studija i napominje da je taj sastanak dogovoren pre nego što je grupa studenata danas odlučila da blokira Arhitektonski fakultet.

Ovi studenti su nastavili da objavljuju fotografije sa današnje blokade, kako su je nazvali, na instagram stranici anketa_arh.bg, a na tim slikama se vidi da su holovi i zidovi fakulteta oblepljeni porukama i transparentima, poput „Trebalo je da upišem Harvard“, „Idem na privatni“, „Nemamo pare“. Zidovi u nekim prostorijama su ispisani.

Dekan je kratko rekao da mu se niko od ovih studenata nije obratio niti zatražio da ih primi na razgovor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.