Dekan FDU: Verujemo da će Suzana Vasiljević zastupati interese Fakulteta u Vladi 1Fakultet dramskih umetnosti Foto: bg.ac.rs

Suzana Vasiljević je diplomac Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) i verujemo da će zastupati njegove interese u Vladi Republike Srbije. Ujedno verujemo da su ciljevi FDU kao javne institucije i rad na poboljšanju kvaliteta obrazovanja u oblasti umetnosti, kulture i medija ujedno i ciljevi Vlade, bez obzira na njenu trenutnu strukturu ili trenutnu političku orijentaciju – kaže za Danas profesor Miloš Pavlović, dekan FDU, komentarišući odluku da savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević bude imenovana za člana Saveta tog fakulteta.

Profesor Pavlović pojašnjava da Savet FDU u Beogradu ima ukupno 21 člana, od kojih 12 predstavnika Fakulteta, koje bira Nastavno-umetničko-naučno veće FDU, tri člana predstavnika studenata, koje bira Studentski parlament FDU i šest članova predstavnika osnivača, koje imenuje Vlada Srbije.

– Od donošenja Zakona o visokom obrazovanju 2017. sve do ove godine, Vlada Srbije nije imenovala spoljne članove Saveta FDU. Dekanat FDU je više puta uputio dopise resornom ministarstvu sa molbom da se imenuju spoljni članovi i omogući rad Saveta FDU u punom kapacitetu. Smatrali smo da je od opšteg interesa da oni budu stručni u oblastima umetnosti, kulture i medija, pri čemu su alumni Fakulteta imali prednost – navodi Pavlović.

On dodaje da je rešenjem od 24. juna ove godine Vlada za članove Saveta FDU – predstavnike osnivača imenovala pet članova i to: Ivana Karla, Jugoslava Pantelića, Miloša Latinovića, Sonju Mihajlov i Tamaru Vučković Manojlović.

Dekan kaže da je Vučković Manojlović Dekanatu FDU 22. oktobra uputila imejl putem kojeg ih je obavestila da nije u mogućnosti da obavlja funkciju člana Saveta, s obzirom na veliki broj obaveza koje ima kao direktorka pozorišta.

Sem toga, Miloš Latinović je zvaničnim dopisom upućenim dekanu 3. decembra podeneo ostavku na mesto člana Saveta FDU, zbog proceduralnih razloga na koje je upozoren od Agencije za sprečavanje korupcije.

– Mi smo 2. decembra saznali da je Vlada imenovala Suzanu Vasiljević za članicu Saveta FDU. Fakultetu dramskih umetnosti još uvek nije zvaničnim putem dostavljeno rešenje o njenom imenovanju – kaže Pavlović.
Članstvo u Savetu FDU nije plaćena funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari