Dekan Hemijskog fakulteta obavestio studente: Milionski računi bi mogli da zatvore zgradu na Studentskom trgu 1Foto: Hemijski fakultet

Zbog neplaćenih računa, Hemijski fakultet je svojevremeno bio zatvoren. Trenutno su neki fakulteti Beogradskog univerziteta pred bankrotom zbog ogromnih neplaćenih računa za komunalije. Neki čak najavljuju da bi od maja mogli da stave katanac na vrata.

Za sada, Hemijski fakultet redovno plaća višemilionske račune za grejanje i struju, ali ako im ne pomogne država, uprava će biti prinuđena da u maju zaključa zgradu na Studentskom trgu. O toj mogućnosti dekan je u ponedeljak obavestio studente. To bi promenilo mnoge planove Vuku, Veljku i Darku, koji uskoro treba da završe ovaj fakultet, piše RTS.

„Trebalo bi da diplomiramo ove godine, ako dozvoli to fakultet, je problem je ako se zatvori i to ne bi odgovaralo nikome“, kaže Vuk Vasić.

U tom slučaju bi se poremetili i planovi Veljka Nastasijevića: „To bi mnogo promenilo moje planove i svačije planove generalno, jer opet se produžava agonija, gledamo šta će se dešavati dalje.“

Darko Đorđević podseća da su u toj zgradi i drugi fakulteti. „Mislim da ni sami ne znamo šta ćemo kada bi, ako se nešto desi na fakultetu, posebno zato što nije ovde samo Hemija, nego i još šest drugih fakulteta“, istakao je Darko.

Januarski račun za struju i grejanje  – 5.000.000 dinara

Iz godine u godinu sve je manje brucoša na Hemijskom fakultetu, toliko da se ne popune ni budžetska mesta. Nema ni mnogo samofinansirajućih studenata, pa se ni na taj način ne ostvaruje prihod, a cena studiranja za godinu, od 102.000 dinara, nije se menjala od 2015.

Januarski račun za struju i grejanje bio je pet miliona, a od države su dobili 1.600.000 dinara. Za komunalne usluge račun je 830.000, a dobijaju 550.000 dinara. Ipak, još ne duguju.

„Projekcije koje smo uradili za ovu godinu, sa povećanjem cene struje koje je bilo u novembru, kažu da za energetske usluge nedostaje 27 miliona u ovoj godini i za komunalne nam nedostaje 3.600.000, što znači da smo ukupno na nekih 30 miliona koliko nam nedostaje. Od studentskih školarina Hemijski fakultet ostvari 20 do 21 milion dinara“, objašnjava Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta.

Potrebna veća pomoć države

Hemijski fakultet i grupacija prirodno-matematičkih fakulteta od 2021. pokušavaju da reše problem nedostatka novca. Tada su poslali dopise Ministarstvu energetike, Rektoratu, Ministarstvu prosvete, Vladi Srbije. Formirana je i Radna grupa u aprilu prošle godine, ali to nije dalo rezultate.

Dekan Hemijskog fakulteta kaže da su dali dovoljno vremena, do maja, da se reaguje na njihove dopise, dok dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić ističe da država treba da plaća račune za struju i komunalije.

„Ministarstvo i država nikako ne žele da pristanu na neki normalan tretman, a taj je da oni plaćaju račune za struju i komunalije, ne nama da daju pare, pa da mi plaćamo, a daju nam 30 do 40 odsto“, rekao je Rakić.

Ako se nastava obustavi u maju, studenti će izgubljeno morati da nadoknade tokom leta. Iako to znači da neće imati raspust, a mnogi će morati da plaćaju podstanarske sobe, studenti su podržali takvu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari