Demokratski savez Hrvata u Vojvodini osudio otvaranje muzeja Draže Mihajlovića 1Foto: Radmila Marković/Danas.rs

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocenio je danas da je otvaranje Muzeja četničkog komandata Dragoljuba Mihailovića u Beogradu posledica štetnih revizionističkih procesa u Srbiji i uznemirujuće po hrvatsku manjinu.

Na mestu nekadašnje porodične kuće četničkog komandata Mihailovića u sredu je svečano otvorena spomen-soba i postavljena skulptura, u organizaciji udruženja „Naša Drina“ i „Boračka organizacija Srbije i Srpske“.

Taj čin je, prema današnjem saopštenju DSHV, „još jedna u nizu“ spornih posledica revizije prošlosti, „posledica koja deluje uznemirujuće po ovdašnje Hrvate“.

„To je stoga što je četnički pokret ne samo bio deo kolaboracionih snaga nemačkih i italijanskih okupatora, nego je imao i svoja snažna ‘ogrešenja’ o Hrvate tokom Drugog svetskog rata“, navodi DSHV u saopštenju koje je potisao lider te stranke Tomislav Žigmanov,  aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vlladi Srbije.

Ta stranka ističe da su revizionistički procesi u Srbiji počeli nakon 2000. godine i u njima su istoprijske istine i tumačenja bila podređivana aktuelnim političkim potrebama, a četništvo se revitalizovalo i revidirala uloga četnika u Drugom svetskom ratu tokom vlasti demokratskih stranaka u Srbiji od 2000. do 2012. godine.

„To je direktno potvrđeno donošenjem zakona o izjednačavanju prava četnika i partizana 2004. godine“, navodi DSHV.

Proces revizionizma istorije sa sobom je, po oceni DSHV, doneo i talas sudskih procesa rehabilitacija saradnika okupatora, promenu naziva ulica, proemnee sadržaja u školskim udžbenicima.

„Rečju, nova, nacionalistička kultura sećanja u Srbiji stvorila je slike i predstave o četnicima koja ne odgovara istorijskim istinama“, ističe DSHV, uz ocenu da je to imalo i još ima ozbiljne posledice na međuetničke odnose i na izgradnju poverenja na području bivše Jugoslavije.

„Republika Srbija i Srbi kao narod imaju dovoljno časnu i dugu tradiciju antifašizma da joj revizionizam istorije ne samo da ne treba, nego isti nanosi štete na planu unutrašnjih političkih odnosa“, zaključuje DSHV.

Otkrivanje spomenika i otvaranje spomen sobe vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu u četvrtak je osudilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske ističući da je to „apsolutno neprihvatljivo, zabrinjavajuće i u potpunoj suprotnosti s članstvom u EU što Srbija navodi kao svoj strateški cilj“.

Neovisni intelektualci u Srbiji, kako u subotu prenosi N1, ukazuju da je podizanje spomenika Draži Mihailoviću „skretanje pažnje javnosti s ekonomskih problema“ i da je država to trebala stopirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari