Otkud Draža i Tito za istim stolom u udžbeniku istorije za osmi razred? 1Foto: Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja

„Draža i Tito, zajedno na slici, razrađuju ratne taktike, samo što se ne drže za ruke“, napisao je jedan korisnik društvene mreže Iks (X), uz ilustraciju iz udžbenika istorije za osmi razred, za koju je prokomentarisao da je u pitanju revizija istorije.

Kako saznaje Danas, reč je o ilustraciji iz udžbenika izdavača Novi Logos, koji je u upotrebi od školske 2021/2022. godine i odobren je u skladu s procedurom propisanom važećim Zakonom o udžbenicima.

– Ilustracija na kojoj su dvojica vođa pokreta otpora u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji, Dragoljub Mihailović i Josip Broz, ni u čemu nije sporna. Ilustrator je predstavio jedan istorijski događaj, iz oktobra 1941. godine, kada su se, u selu Brajići kod Gornjeg Milanovca, radi dogovora o zajedničkoj borbi protiv okupatora, sastali Mihailović i Broz. Ilustracija nije deo lekcije, već se nalazi na stranicama namenjenim upoznavanju mladih čitalaca sa temom Jugoslavija i srpski narod u Drugom svetskom ratu 1941–1945. Tu su navedene lekcije koje će učenici izučavati u okviru teme i dati su vremenska lenta i kratak uvodni tekst – pojašnjavaju iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, institucije koja je nadležna za stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika.

Profesor istorije u Osmoj beogradskoj gimnaziji Aleksandar Markov kaže za Danas da ilustracija jeste pomalo neobična, ali, imajući u vidu kontekst dešavanja koji se objašnjava u lekciji, u istorijskom smislu ne vidi ništa sporno.

– Pretpostavljam da je ideja autora da podseti učenike na dva sastanka Draže i Tita tokom 1941. nakon čega je došlo do nepremostivih ideoloških razlika. Šira javnost, premda se to uči u školi, uglavnom ne zna da su četnici i partizani sarađivali u zajedničkoj borbi protiv okupatora na početku rata, pre nego što je počeo građanski rat – kaže Markov.

U Izdavačkoj kući Novi Logos kažu da je ideja autora udžbenika istorije za osmi razred bila da svako poglavlje u udžbeniku počne ilustracijom, smatrajući da je učenicima to bliže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari