Više stotina demonstranata sinoć se sukobilo sa pripadnicima Žandarmerije koji su blokirali prilaz do Tržnog centra Merkator u širem centru Niša. Nekoliko stotina demonstranata potom je od Merkatora krenulo ka centralnom gradskom trgu, do Islamagine džamije, koja je 2000. godine zapaljena nakon demonstracija organizovanih zbog albanskog nasilja na Kosovu i Metohiji.

Više stotina demonstranata sinoć se sukobilo sa pripadnicima Žandarmerije koji su blokirali prilaz do Tržnog centra Merkator u širem centru Niša. Nekoliko stotina demonstranata potom je od Merkatora krenulo ka centralnom gradskom trgu, do Islamagine džamije, koja je 2000. godine zapaljena nakon demonstracija organizovanih zbog albanskog nasilja na Kosovu i Metohiji. Oko tri stotine specijalac sa opremom za razbijanje demonstracija blokiralo im je prilaz ispred Mekdonaldsa, u neposrednoj blizini džamije.
Pre sukoba sa policijom ispred Merkatora, nekoliko desetina huligana razbilo je stakla na prostorijama Liberalno- demokratske partije, koje se nalaze preko puta Policijske uprave u centru Niša. Čelnici niške LDP su nakon incidenta izrazili sumnju da je reč o „sinhornizovanom napadu na LDP u celoj Srbiji“.
Protestu juče kasno po podne, na centralnom gradskom trgu, prisustvovalo je oko dve hiljade gradjana. Protestu u organizaciji Udruženja boraca rata 1999. godine posle 17 časova priključilo se više od stotinu srednjoškolaca iz Ekonomske, Tehničke i Pravno- birotehničke škole, a malo kasnije i grupa mladih ljudi koji su se novinarima predstavili kao „navijači“. Grupa demonstranata je na jednoj od zgrada na centralnom trgu istakla parolu “ U boj krenite junaci svi“ i zapalila zastavu SAD. Nakon sukoba u blizini Merkatora primećena su i kola Hitne pomoći, a u ovoj službi sinoć je saopšteno da „ima povredjenih“, bez preciznih podataka o tome.
Desetak kamiona blokiralo je juče prepodne parking ispred zgrade Tržnog centra Merkator u Čačku. Predsednik čačanskog ogranka Sindikata vozača auto-transportnih organizacija Milun Kuzmanović rekao je novinarima da kamiondžije protestuju „u znak podrške Vladi Srbije i njenim aktivnostima „. Protest je trajao oko 60 minuta i za to vreme nije bilo sprečavanja kupaca da uđu u Merkator, koji je normalno radio.
Oko hiljadu sredljoškolaca, učenika svih srednjih škola u Prokuplju, okupilo se juče u podne u centru grada. U protestnoj šetnji glavnom prokupačkom ulicom, učenici su izvikivali „Ne damo Kosovo “ i „Kosovo je naše“ i najavili da će sa ovim šetnjama nastaviti svakodnevno sve „dok EU ne poništi nezakonitu i sramnu odluku kosovske skupštine“.
Juče je protestovalo i više od 500 studenata Više poslovne škole u Blacu. Studentima na skupu obratila se direktorka te škole Ružica Stanković, koja je kazala da „Kosovo i Metohija mora da se sačuva ako narod želi da sačuva sebe“.
Nekoliko stotina srednjoškolaca u Kragujevcu juče je organizovalo protest, tokom kojeg su uzvikivali: „Kosovo je Srbija“ i „Ne damo Kosovo“, kao i parole protiv Albanaca. Učenici su išli od škole do škole i pozivali vršnjake da im se pridruže, ali odziv nije bio veliki. Studenti i profesori Univerziteta u Kragujevcu najavili su za danas miran protest.
Stotinak studenata i profesora Tehničkog fakulteta u Boru, Univerziteta u Beogradu, protestovalo je juče ulicama grada, od zgrade fakulteta do Studentskog doma, duvajući u pištaljke i noseći transparent „Podrška studentima iz Kosovske Mitrovice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari