Deo siromašnih nije u sistemu socijalne zaštite  1Organizatori akcije_Foto Privatna arhiva

Više od tone osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu, kućne hemije i drugih proizvozda, aktivisti Užičke odbrambene lige (UOL) su, samo za nekoliko dana, prikupili i besplatno podelili najsiromašnijim Užičanima.   

Iako im nije odobreno da pomoć razvoze, kako su tražili, od 17 do 21 čas, u vreme zabrane izlaska, nisu odustali od humane misije i namirnice dopremaju građanima pre početka policijskog časa.   

U prostorijama tog udruženja građana, u Ulici Nikole Pašica 30, formiran je distributivni centar u koji Užičani, od 9 do 15,30 časova, donose namirnice.  Aktivisti ih razvrstavaju i pakuju, a onda ih kombi vozilom dopremaju na adrese starih, bolesnih i nepokretnih građana, siromašnih porodica i ostalih koji žive u izuzetno lošim materijalnim prilikama.  

Dejan Krčevinac, predsednik UOL, kaže za Danas da je akciju pokrenuo nakon prizora sa kojima se suočio prilikom kupovine koju je odobrila Vlada Srbije za starije od 65 godina, u kojoj je bio sa svojom majkom. 

„Dok sam bio u Lidlu, ali i na još par mesta, primetio sam nekoliko sugrađana koji su došli sami i bez maski da bi kupili po dva krompira i pet jaja. Za više namirnica nisu imali para. Jedna bakica je kupila samo dve supice u kesi.  Strašno je bilo to gledati. Pomogao sam joj da kupi još nešto. Pogurena do zemlje, krenula je peške prema naselju Krčagovo. Plašila se da ne zakasni, pa sam je odvezao svojim kolima do njenog stana, kako bi se vratila do 7 časova“, svedoči za Danas Krčevinac. 

Užičani su, kaže, odlično prihvatili humanitarnu akciju i donose pomoć koju je dobilo na stotine ljudi. 

„Sve što dobijemo, pokušavamo da podelimo što pre“, navodi Krčevinac i dodaje da se užičko preduzeće „Tekstil“ pridružilo akciji i da će obezbediti gorivo za njegov kombi, kojim se pomoć prevozi. 

Liga je obavestila Gradski  štab za vanredne situacije o svojoj akciji i zatražila dozvole za kretanje od 17 do 21 čas za svoja tri člana i navedeni kombi. U zahtevu, od 25. marta, navodi se da je „razvoženje pomoći veoma teško izvodljivo u vremenu kada su svi građani na ulicama“. 

Međutim, to im nije dozvoljeno. Uz navode da „gradska uprava iskreno podržava svaku akciju pomoći sugrađanima za vreme epidemije virusa Covid-19“, iz kabineta gradonačelika Tihomira Petkovića sugerisano im je da se obrate užičkom Crvenom krstu.  

„Kako bismo sprečili eventualne neželjene posledice pri raspodeli pomoći, doneli smo odluku da se, na nivou grada, svaki vid pomoći, nama poznatih dobrovoljnih akcija, vrši sinhronizovano preko Crvenog krsta Užice. Crveni krst sa svojim volonterskom službom je na najbolji mogući način obučen da našim sugrađanima, kojima je neophodna, pomoć dostavi na najbezbedniji i najefikasniji način“, navodi se u odgovoru gradonačelnika.  

Gradonačelnik je predložio Ligi da kontaktira Crveni krst Užice, koji će sa njima korodinisati prihvat i raspodelu humanitarne pomoći koju su ligaši prikupili. 

Krčevinac objašnjava da je bio u Crvenom krstu, ali da je njihov sistem rada, kako kaže, drugačiji.

„Oni dobijaju namirnice od države i raspodeljuju ih na osnovu spiskova Centra za socijani rad. S druge strane, nama građani dojavljuju kome je potrebna pomoć i u tome ne greše. Nekim Užičanima država nije odobrila socijalanu pomoć, iako žive u nehumanim uslovima i siromaštvu, a to njihove komšije znaju bolje od Centra za socijalni rad. Tuga je na kakve slučajeve nailazimo i u kakvim uslovima žive ljudi, ali njih nema na spisku Centra za socijalni rad“, dodaje naš sagovornik i ističe da će Liga nastaviti da prikuplja i deli pomoć.  N.Kovačević 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari