Detalji istrage nestanka Danke Ilić: Šta je sve ostalo nejasno? 1foto: A.K./ATAImages

Konferencija za novinare koju je održao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić konačno je dala odgovore šta se desilo sa nestalom devojčicom, tj. bar se pretpostavlja, ali je ujedno otvorila i mnoga pitanja u vezi sa samom istragom.

No, pre same konferencije, oglasio se predsednik Aleksandar Vučić, koji je izjavio da je devojčica ubijena, da su osumnjičeni za njeno ubistvo uhapšeni, kao i da su priznali zločin. Nejasno je zašto je baš predsednik republike morao da saopšti ovu vest, pored postupajućeg tužioca i rukovodilaca iz MUP-a, koji su vodili kompletnu istragu.

Po onome što smo mogli čuti na konferenciji za novinare od Bratislava Gašića, ispada da je naša policija imala prilično čvrste sumnje da su dva osumnjičena iz Bora nešto uradila sa devojčicom, i to odmah nakon prvog dana potrage, pa ostaje nejasno zbog čega se u medijima pet dana vrteo snimak iz Beča na kome se verovalo da se nalazi nestala devojčica.

Ovaj snimak je svima davao nadu da je devojčica živa, jer su se u istragu uključile austrijske vlasti, pa čak i sam Interpol. O snimku iz Beča, policija se više ne oglašava, niti se postavlja pitanje kakva je bila saradnja austrijskih i naših vlasti.

Advokat i nekadašnji šef grupe za krvne i seksualne delikte policijske uprave Novi Sad Goran Stupar kaže za Danas da ni on sam ne zna kako bi komentarisao Gašićeve navode da je policija već drugi dan imala osnova da sumnja da su dvojica radnika vodovoda izršili krivično delo.

Detalji istrage nestanka Danke Ilić: Šta je sve ostalo nejasno? 2

„Postojali su određeni dokazi da su osumnjičeni imali kontakt sa nestalom devojčicom, nije i jasno zašto se nije intenzivirao taj pravac istrage? Sumnjivo mi je to što su u tabloidnim medijima izlazile neke informacije koje su im očigledno servirane iz MUP-a a koje su se kasnije pokazale kao netačne, što opet ukazuje da ni MUP nije znao u kom pravcu da fokusira istragu, a što opet vodi zaključku o nedovoljnoj kompetentnosti operativnog sastava koji je vodio slučaj“, kaže Goran Stupar.

On dalje navodi da ne sumnja u želju policijskih službenika koji su radili na pronalasku deteta, da se dete što pre pronađe živo i zdravo, ali sumnja u motive političara.

„Ovaj slučaj je izazvao ogromnu pažnju javnosti, što je za posledicu imalo želju političara da po svaku cenu kapitalizuju pažnju javnosti, pa su u konkretnom i sličnim slučajevima gotovo sigurno vršili pritisak na policijske službenike da što pre dođu do bilo kakvih rezultata koje bi oni medijski eksploatisali, naravno u korist lične promocije ili promocije stranke kojoj pripadaju“, navodi Stupar.

Kada je reč o izjavi načelnika UKP-a Ninoslava Cmoljića, Stupar kaže da ona sama govori dovoljno kako za sebe tako i o onome ko ju je izgovorio.

„Poistovećivati pojedinca sa celom etničkom grupom je za svaku osudu. Opet se vraćamo na moju izjavu koju sam Vam nedavno dao u vezi sa stanjem u MUP-u. Ovo je dokaz da se na rukovodeća mesta postavljaju poslušnici, a ne profesionalci i posle ne treba da nas čudi što se daju ovakve izjave. Štaviše, nisam siguran da je načelnik Cmolić uopšte svestan šta je izgovorio“, kaže nekadašnji šef grupe za krvne i seksualne delikte u Novom Sadu.

Protok vremena ne ide naruku budućoj obdukciji, ukoliko se telo devojčice ne pronađe uskoro.

Profesor Slobodan Savić, specijalista sudske medicine u penziji, za Danas kaže da će obdukcija biti srazmerno teža vremenskom periodu koje prođe dok se telo ne pronađe.

„Postmortalne promene na telu će biti sve izraženije kako vreme bude prolazilo. To će u mnogome otežavati obdukciju, a samim tim i otkrivanje uzroka smrti. Koštane povrede ostaju vidljive jako dugo, ali povrede mekih tkiva ne, jer meko tkivo mnogo brže propada. Na sam protok vremena treba imati u vidu i spoljašnje uslove kojim je telo izloženo, naročito su problematične visoke temperature ovih dana“, kaže profesor Savić.

Kada je reč o DNK, dr Oliver Stojković, šef DNK laboratorije na Institutu za sudsku medicinu, kaže da je danas DNK analize moguće uraditi veoma brzo.

„Sama DNK analiza u laboratoriji je danas izvodljiva za četiri sata i to sa velikom preciznošću. Sa druge strane, MUP-ov Nacionalni kriminalističko-tehnički centar (NKCT) ima takozvane „rapid hit“ testove koji daju rezultate za pola sata“, navodi dr Stojković.

Ovi navodi stavljaju znak pitanja, zbog čega se u istrazi čekalo nekoliko dana da se urade DNK analize uzoraka koji su izuzeti iz gepeka osumnjičenih, kada, prema rečima stručnjaka, ove analize mogu biti gotove za nekoliko sati.

Što se tiče davanja informacija iz istrage medijima, Goran Stupar podseća  da predkrivičnim i krivičnim postupkom rukovodi javni tužilac.

„Logično je da u takvim situacijama tužilac treba da proceni koja će se informacija saopštiti sredstvima javnog informisanja, a da pri tom ne ugrozi samu istragu, jer je on taj koji će danas-sutra zastupati optužni akt pred sudom i na njemu će biti teret dokazivanja da su osumnjičeni izvršili krivično delo. Upadljivo je bilo odsustvo nadležnog tužioca na konferencijama za štampu što je po mom mišljenju nedopustivo,“ kategoričan je Stupar.

Ipak, on napominje, da  fokus treba da bude na pronalasku tela deteta, a kako bi se kroz dalji postupak odagnale sve spekulacije u vezi sa uzrokom njene smrti, odnosno da li je smrt nastala kao posledica kontakta sa vozilom ili naknadno usled davljenja, jer od toga zavisi i pravna kvalifikacija krivičnog dela.

„Zbog toga bi rukovodioci u MUP-u, a naročito oni koji se nalaze na visokim i odgovornim funkcijama trebalo da se suzdrže od izjava u kojima se iznose detalji na koji način je dete ubijeno, tu posebno mislim na načelnika UKP-a Ninoslava Cmolića, koji je gostujući u jednoj televiziji građanima opisivao način izvršenja krivičnog dela samo na osnovu izjava osumnjičenih, koji mogu da izjave bilo šta. Jedino pronalaskom tela i obdukcijom se može sa tačnošću utvrditi na koji način je devojčica ubijena“, zaključuje Goran Stupar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari