Devetnaest miliona dinara iz budžeta Užica za medijske projekte 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Grad Užice je raspisao konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, koji će biti podržani sa 19 miliona dinara iz gradskog budžeta.

To je dva miliona dinara više, nego prošle godine.

Konkursom, koji traje do 24. marta, predviđeno je da projekat može da dobije najmanje 50.000, a najviše 4,5 miliona dinara.

Medijski sadržaji za štampane medije, radio, internet medije i novinske agencije, sufinansiraće se do 80 odsto, a  televizijski sadržaji do 50 odsto vrednosti projekta.

Na predlog komisije, gradonačelnica Užica dužna je da donese odluku o raspodeli budžetskog novca najkasnije 90 dana od završetka konkursa.

Pravo učešća na konkursu, između ostalog, imaju izdavači medija koji je upisan u Registar medija u Agenciji za privredne registre, ukoliko se, kako je navedeno, medijski sadržaj emituje ili distribuiše na teritoriji Užica, a to pravo nemaju izdavači koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Učesnik konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom, a izdavač više medija – s jednim projektom za svaki medij.

U konkursu je navedeno da „izveštavanje o radu organa Grada Užica nije deo javnog interesa i ne može biti tema projekta“.

Specifični kriterijumi za ocenjivanje projekata su, ističe se, javno informisanje stanovnika Užica o „zbivanjima na lokalnom nivou, obrazovanju, kulturi, umetničkom stvaralaštvu, sportu, turizmu, privredi, preduzetništvu, poljoprivredi, zdravlju ljudi, zaštiti životne sredine, zaštiti dece i omladine, fizičkoj kulturi, ljudskim pravima, razvoju demokratije, unapređivanju pravne i socijalne države“.

Novinarska i medijska udruženja, koja su registrovana najmanje tri godine od raspisivanja konkursa, kao i medijski stručnjaci, pozvani su da predlože članove konkursne komisije.

„Predložena lica ne smeju biti u sukobu interesa, niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o sprečavanju korupcije“, piše u konkursu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari