Devetnaesti protest „Užice protiv nasilja“: Naprednjačka Srbija neće još dugo 1Protest u Užicu/Foto: N. Kovačević

I večeras se pedesetak najupornijih građana okupilo ispred Skupštine grada na 19. protestu „Užice protiv nasilja“ na kome je govorio Ivan Mandić, član Predsedništva Stranke slobode i pravde.

Velikim aplauzom okupljeni su pozdravili srpske sportiste, posebno košarkaša Borišu Simanića, a nakon što im se obratio Ivan Mandić  krenuli su u protestu šetnju centrom Užica.

Poručivši prisutnima da su „dostojni predaka koji su pali za slobodu o čemu svedoči i spomen-obeležje na Kadinjači“, Mandić je za okupljene rekao da „dostojno brane sopstveni ponos i slobodu svojih porodica i svog grada“.

Devetnaesti protest „Užice protiv nasilja“: Naprednjačka Srbija neće još dugo 2
Foto: N. Kovačević

Podsetivši na to da je školska godina počela, on je poručio da „od večeras, bez obzira na to ko bude na vlasti danas ili za deset godina, građani treba da traže besplatne udžbenike i bezbednost za decu“.

„Znanje i deca ne smeju da budu trošak“, poručio je Mandić, inače Kruševljanin koga je sud kaznio sa 200.000 dinara jer je na društvenim mrežama objavio da je Predrag Koluvija u Jovanjici uzgajao marihuanu.

Navodeći da su okupljanja građana u Srbiji počela nakon tragedije 3. maja u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“, kazao je da su zbog pijeteta prema žrtvama te tragedije protesti nenasilni, dostojanstveni i protiv nasilja.

„Nasilje, kazao je, „trpimo svakog dana“, a potom dodao da „Srbiji nije potrebna današnja situacija u kojoj su ucenjeni prosvetni radnici i roditelji dece koja gledaju takve modele ponašanja“.

„Protiv toga ćemo se boriti ne samo sada, već zauvek, da sačuvano dostojanstvo svoje dece“.

Devetnaesti protest „Užice protiv nasilja“: Naprednjačka Srbija neće još dugo 3
Ivan Mandić/Foto: N. Kovačević

On je komentarisao Vučićevo promovisanje parizera i njegove tvrdnje da je doručak za njega i ministre Sinišu Malog i Tomislava Momirovića koštao 585 dinara, koliko je trebalo „za pola kilograma parizera domaće proizvodnje, dva litra jogurta, dva hleba „Sava“, dve kese i majonez“.

„Ne znam koliko ljudi ima platu veću od republičkog proseka koji je, kažu, oko oko 70.0000 dinara, a u Kruševcu su plate mnogo manje od tog iznosa“.

„Ako jedan obrok za tročlanu porodicu, predsednika Vučića“, nastavio je Mandić, „košta 585 dinara, to znači da tri obroka koštaju 1.755 dinara, odnosno da mesečno, samo parizer, kao predsednički obrok, košta 52.650 dinara“.

Devetnaesti protest „Užice protiv nasilja“: Naprednjačka Srbija neće još dugo 4
Foto: N. Kovačević

„Pitam Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku – ako platimo parizer za tri obroka 30 dana u mesecu, kako ćemo da platimo sve komunalne i druge troškove. Ne daj bože da su našoj deci potrebne nove patike ili nama nova obuća, jer bismo išli goli i bosi. Ali, neće takva naprednjačka Srbija trajati još dugo“, poručio je Mandić i dodao da „za dvanaest godina u Užicu nije bilo nijedne investicije“.

Jubilarni protest sledećeg četvrtka

Jubilarni, 20. protest, kako je najavljeno, održaće se sledećeg četvrtka od 19 časova ispred užičke skupštine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari