Dezinfekciono sredstvo besplatno u Kruševcu 1Foto: Stanislav Milojković (Arhiva)

Na više mesta u Kruševcu su danas postavljeni kanisteri sa rastvorom natrijum hipohlorita, dezinfekcionog sredstva koje građani mogu besplatno da natoče u svoje boce.

Tim sredstvom koje je počela da proizvodi Fabrika vode kruševačkog Vodovoda, snabdevaće se i drugi gradovi i opštine.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić danas je s predstavnicima Gradskog štaba za vanredne situcije posetio tu fabriku.

Plan je da do subote popodne bude postavljeno 200 kanistera u Kruševcu, a potom će biti i u ostalim opštinama Rasinskog okruga i dalje, kazao je Gašić.

Gašić je posetio i preduzeće „BIN komerc“ koje proizvodi hlor i natrijum hipohlorit.

Proizvodnju u Fabrici vode finansira Grad Kruševac, a u „BIN komercu“ sredstva za dezuinfekciju plaća Sektor za vanredne situacije.

Direktor „BIN komerca“ Bojan Cvetković je rekao da je to deo redovne proizvodnje te fabrike koja i inače time snabdeva vodovode u Srbiji.

Dnevno proizvode 15 tona natrijum hipohlorita, sada imaju 13 kontejnera od po jedne tone 13-procentnog hipohlorita, od čega može da se napravi 13.000 litara rastvora.

„Imamo dovoljno sredstava za vodovode u Srbiji, za Vojsku Srbije, za potrebe gradova za dezinfekciju, za sve što je potrebno“, rekao je Cvetković.

Predstavnici kruševačkog Štaba za vanredne situacije su danas posetili dobrovoljce koji pripremaju pakete pomoći za svih 31.000 penzionera u Kruševcu.

U paketima su sredstva za dezinfekciju, kvasac, deterdžent, kafa, kilogram brašna i zaštitna maska, kao i novine s brojevima telefona za pomoć.

Svim penzionerima paketi će biti dostavljeni do nedelje poodne, rekao je Gašić.

Najavio je da će Javno komunalno preduzeće Kruševac početi dezinfekciju svih stambenih zgrada jednom nedeljno, a potom i češće.

Najavio je i promenu rada zelenih pijaca u Kruševcu, koje će od sledeće nedelje raditi samo četvrtkom, petkom i subotom od 7 do 15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari