Digitalno odgovorne kompanije u doba korone 1

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije je drugi dan od uvođenja vanrednog stanja izazvanog pandemijom korona virusa, objavila novi portal Digitalna solidarnost, koji se nalazi na adresi www.digitalnasolidarnost.gov.rs i koji je bio namenjen svima koji su usled pandemije ostajali u svojim kućama.

Digitalizacija se u toku pandemije pokazala kao najveća podrška građanima i privredi, pa je tako bilo i sa portalom Digitalna solidarnost koji je posećen i nakon ukidanja vanrednog stanja.

– Ideja portala je da se na jednom mestu objavi sve informacije o besplatnim platformama za učenje na daljinu, rad od kuće, kao i besplatnim knjigama, kursevima, muzici, filmovima i drugim edukativnim i zabavnim sadržajima za vreme pandemije COVID-19. Lista dostupnih usluga tj. sadržaja obuhvata virtuelne posete muzeju, edukacije, onlajn knjige, platforme za komunikaciju, prodaju preko interneta, rad od kuće, televizijski program, umetnost i kulturu, objašnjavaju za Danas u Kancelariji za IT.

Portal je, kako kažu, urađen za svega 48 sati od proglašenja vanrednog stanja, trenutno je 100 kompanija i ustanova svoja rešenja i sadržaje učinilo besplatnim, a ukupan broj poseta ovom portalu je veći od 170.000.

Još na samom početku uredništvo portala za kulturu i društvo Kaleidoskop media donelo je odluku o priključenju platformi Digitalna solidarnost i tako predstavljaju jednu od kompanija koje su se priključile ovoj inicijativi.

– Naš razlog je bio krajnje jednostavan – pored pojačane dinamike emitovanja redovnih sadržaja iz oblasti kulture i društva, a uz povratne informacije od čitalaca da su “gladni” pročišćenog i profesionalnog informisanja, već tada je bilo jasno da je mnogim institucijama, organizacijama, pojedincima bilo važno da dopru do što šireg auditorijuma, kako bi plasirali svoju besplatnu onlajn ponudu – navodi za Danas Gordana Tadić, direktorka i urednica Kaleidoskopa.

Kao društveno odgovoran medij, dodaje, ona Kaleidoskop media je odmah reagovao i stavio se na raspolaganje za povezivanje onih koji besplatne sadržaje nude i čitaoca kojima su ti sadržaji bili od krucijalne važnosti u vreme izolacije.

– Portal Kaleidoskop media smo kroz platformu Digitalna solidarnost stavili na raspolaganje svima koji su imali kvalitetnu besplatnu onlajn ponudu i tokom čitavog trajanja vanrednog stanja intenzivno izveštavali čitaoce šta im je sve dostupno na vebu. Taj period pokazao se kao vrlo stresan za mnoge građane, posebno za osetljive grupe, a mnogi čitaoci nisu imali objedinjen uvid o kvalitetnim sadržajima koji su im bili na dohvat ruke – jednim klikom, ukazuje Tadić.

Istovremeno, period vanrednog stanja usled korona virusa, prema njenim rečima, je još jednom pokazao da su građani Srbije humani, solidarni, vanredno kreativni i da u idejama često prednjače u odnosu na “ostatak” sveta.

– Gotovo da nije bilo kulturne institucije, izdavačke kuće, škole, fakulteta, kreativne radionice, biblioteke, kulturnog centra, filmskog ili muzičkog festivala, pozorišta… koji nisu osmislili svoju besplatnu onlajn ponudu. Kroz mnoštvo takvih sadržaja koje smo dobijali pažljivo smo vodili čitaoce svesni važnosti plasiranja kulturne ponude. Mentalna higijena je u tom periodu imala istovetnu važnost kao pranje ruku i dezinfekcija. Naša misija od početka je vođena krilaticom – Kultura za sve, objašnjava naša sagovornica.

S obzirom na širok spektar dobre onlajn ponude u tom periodu, Tadić napominje da je njihov mali redakcijski tim u vanrednom stanju i vanredno pojačano radio, jer su sve sadržaje plasirali na našim društvenim mrežama, koji su dalje deljeni.

– Verujemo da će naredni period tek pokazati važnost umrežavanja na vebu, ističe Tadić.

U danima vanrednog stanja svi građani Srbije mogli su da slušaju uživo i stručne IT obuke iz udobnosti svog doma, koje je putem platforme Digitalna solidarnost omogućio Admin Training centar (ATC).

– Čim smo čuli za projekat digitalne solidarnosti odlučili smo da se priključimo i omogućimo svima koji su zainteresovani da besplatno slušaju našu online obuku. Dobili smo neočekivano veliki broj prijava. Nije bilo nikakvih posebnih preduslova koje su budući polaznici morali da ispune izuzev da imaju računar i internet konekciju. Sve prijave smo prihvatili i tokom maja svake nedelje smo organizovali besplatnu obuku Osnova etičkog hakovanja, objašnjava za Danas Vesna Velkić, direktorka ATC.

Tema je, kako dodaje, interesantna i uvek aktuelna pa je to verovatno animiralo toliki broj ljudi.

– Znanje polaznika nas je iznenadilo, moram da priznam. Bilo je studenata informacionih tehnologija, zaposlenih u IT-u ili IT entuzijaste sa praktičnim iskustvom. Mi se trudimo da budemo angažovani u našoj industriji i često organizujemo promotivne cene obuka ili stipendije u saradnji sa domaćim IT kompanijama pa je učešće u projektu #digitalnasolidarnost nama bila logičan potez o kome se nismo ni sekund dvoumili, ukazuje Velkić.

Svi sadržaji Kaleidoskop media besplatni

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja, a svi koji su u mogućnosti mogu da ih podrže: https://bit.ly/2COfPab Kaleidoskop media skoro pune četiri godine opstaje na medijskoj sceni zahvaljujući važnim temama iz kulture koje i pokreće i prati, sadržajima iz našeg svakodnevnog života kao i vrlo angažovanim kolumnama i intervjuima, ali pre svega zahvaljujući dobroj volji i energiji sjajnih ljudi koji za nas pišu i njihovom ogromnom angažmanu.

Tekst je napisan u okviru projekta “Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji” koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari