Dinko Gruhonjić: Suzana Vasiljević u radikalskom maniru targetira medije 1Foto: Medija centar

Pretnje koje sam dobio ja, ali i one koje su upućene novinarima televizije N1 i agenciji Beta mogu potpuno da dovedem u vezu sa načinom na koji se predstavnici vlasti ophode prema novinarima.

Čaršaf sa nazivima medija koji je u radikalskom maniru u emisiji „Insajder debata“ pokazala Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević samo je nastavak targetiranja nezavisnih novinara koji traje od 2012. godine, kaže za Danas Dinko Gruhonjić, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Gruhonjiću su juče na svom blogu ostavljene pretnje smrću. „Srešće te jednom jedan Srbin koji voli svoj narod na ulici. Ono što bude usledilo tada će pisati u novinama“, i „Presudiće ti na ulici jedan Srbin koji voli svoj narod“, napisao je anonimni komentator. Ono što posebno zabrinjava je što to nije prvi put da Gruhonjić dobija pretnje smrću.

– Niko nije uhapšen prethodnih puta kada mi je prećeno. Ono što mi je zanimljivo je što su, za razliku od mog slučaja, nadležni organi bili vrlo ažurni svaki put kada je prećeno nekom visokom funkcioneru. S druge strane, kada se preti novinarima gotovo nikada ne budu uhapšeni odgovorni – navodi Gruhonjić.

NJegovo udruženje je povodom pretnji obavestio nadležne organe, a u saopštenju su naveli i podnošenje krivične prijave.

„Nadamo se da će ovaj put nadležni organi zaista preduzeti ozbiljne korake i otkriti počinioce, odnosno da će se konačno prekinuti praksa nekažnjavanja nasilnika za pretnje smrću koje upućuju“, stoji u saopštenju NDNV-a.

Ovim povodom oglasio se novosadski ogranak Saveza za Srbiju najoštrije osuđujući pretnje koje su upućene Gruhonjiću.

„Pošto ovo nije prva pretnja ubistvom ovom novosadskom novinaru, koji je i programski urednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, država nije dužna samo da kazni vinovnike najnovijeg ugrožavanja Gruhonjićeve bezbednosti i života, već i da trajno garantuje bezbednost i slobodan rad i njemu i svim njegovim koleginicama i kolegama“, navedeno je u saopštenju.

Novosadska organizacija „Saveza za Srbiju“ je odgovornost za pretnje pripisala režimu Aleksandra Vučića i hajci koju pravi protiv Gruhonjića i drugih novinara koji nastoje da svoj posao rade u skladu sa interesima javnosti i pravilima struke, a ne interesima i željama vlasti.

Na pretnje reagovala je i Građanska Vojvodina, grupa pokrajinskih organizacija civilnog društva, tvrdnjom da nekažnjivost takvih dela može da dovede do tragičnih posledica.

„Imajući u vidu poteze vlasti usmerene na gušenje slobode medija, kao i poruke državnih zvaničnika u kojima se profesionalni novinari označavaju kao izdajnici i strani plaćenici, nije teško zaključiti ko su inspiratori besomučnih pritisaka na novinarske profesionalce“, poručuju iz Građanske Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari