Direktor Kliničkog centra podneo krivičnu prijavu protiv Klinike za kardiohirurgiju u Nišu 1Dr Dragan Milić: Foto Printscreen/N1

Krivičnu prijavu protiv Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu podnela je uprava Kliničkog centra Niš, napisao je na Tviteru direktor kardiohirurgije dr Dragan Milić. On u razgovoru za N1 kaže da je krivičnu prijavu morao neko da potpiše u ime uprave, a to je prema njegovim rečima direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić.

„Nezvanično, krivičnu prijavu protiv lekara niške kardiohirurgije podnela je Uprava UKC Niš i direktor Zoran Perišić. Očito su penzionerske besmrtne funkcije, direktorske i ministarske, važnije od svega. Sve ovo sada prema našoj klinici poprima karakter orkestriranog mobinga“, napiaso je dr Milić na društvneoj mreži „X“.

„Da li još neko stoji iza uprave, mi to ne možemo da kažemo“, rekao je dr Milić za N1.

On kaže da je do ovih informacija došao nezvanično, a da samu krivičnu prijavu nije video. Prema njegovim rečima, sama sadržina krivične prijave nije bitna, već je važno ko vas tuži i da je to jedinstven slučaj u srpskom zdravstvu da uprava tuži jednu kliniku i njene lekare.

„Bilo je mnogo bizarno, sada to poprima neki logični redosled. Ako imate da imate da direktor potpisuje krivičnu prijavu protiv cele klinike, zašto pre toga nije uradio unutrašnju kontrolu, spoljašnju? Ne, nego podnosi prijavu posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu“, napominje sagovornik N1.

Milić je u januaru obavestio javnost da je krivična prijava podneta zbog naučno-istraživačkog rada tokom kovida. Međutim, ni mesec dana kasnije ne zna koliko lekara je obuhvaćeno prijavom, navodeći da je veći broj njih radio na pomenutom istraživanju, za koje kaže da je bilo po zakonu.

Za samu krivičnu prijavu kaže da mnogo vređa inteligenciju i da je unela veliki nemir na kliniku.

„Nisam osetio preveliko opterećenje, ali osoblje su ljudi, dobri ljudi, koji rade svoj posao, koji su radili 46 dana vanredno“, podseća dirketor niške Kario-hirurgije.

On ističe da niko od njih nije tražio ordenje, niti misli da su uradili nešto spektakularno, već samo da su pomogli svojim pacijentima i sugrađanima i da poverenje građana koje su dobili predstavlja „orden od naroda“.

„Naivno smo se nadali da ćemo iz tog rada možda malo da stimulišemo da nam kupe EKK mašinu, jer imamo trenutno samo jednu jedinu i nemamo brekap“, kazao je sagovornik N1.

Ponavljajući stare optužbe na račun rukovodstva niškog Kliničkog centra i nove zgrade te ustanove, za koju kaže da je projektovnana „traljavo“ i „amaterski“, kao i zahtev da se u Nišu osnuje Institut za kardiovaskularne bolesti, dr Milić ocenjuje da je krivična prijava podneta jer nije želeo da ćuti.

On podseća na izjavu ministarke zdravlja Danice Grujičić s početka mandata, kada je rekla da lekari koji su stekli uslov treba da odu u penziju i mesta prepuste mladim kolegama. Međutim, sada je promenila mišljenje i direktoru KC Niš umesto rešenja o penziji uručila produženje mandata za još dve godine.

„I šta je uradila, pre dva dana produžila je Perišiću mandat. Zašto, šta su uradili za protekle četiri godine? Zato što gospođa ministarka u avgustu treba da ide u penziju. I pošto se probližio taj period, da ode da se odmori, a ne sad ćemo i meni da produžimo dve godine. Niko više poverenja u njih nema, nula poverenja u građanstvu. Smao privatne ordinacije i firme koje trljaju ruke, jer što su duže liste čekanja to će privati biznis više da cveta“, kaže dr Milić.

Na kritike da njegove izjave i optužbe predsavljaju deo kampanje za lokalne izbore u Nišu, na kojima će učestvovati, dr Milić kaže da nije on želeo da ide u politiku nego su je u nju gurnuli.

„Ja nisam hteo da idem u politiku, oni nas guraju u kampanju. Da nam ne daju materijal, šalju nam krivične prijave. Tu je velika greška, tu su se prevarili. Kardiohirurzi su veliki borci koji se nikad ne predaju. Borili smo se tada, borimo se sada, borićemo se i sutra. Neka pričaju, a bolje im je da manje pričaju, a više da rade“, poručio je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari