Direktor majdanpečkog vodovoda: Prekidi u vodosnabdevanju građana posledica su i radova u Ziđinu 1Pumpna stanica Pustinjac, Foto: JP Vodovod Majdanpek

U Javnom preduzeću „Vodovod“ Majdanpek koje je zaduženo za vodosnabdevanje Majdanpeka, rade na pronalaženju rešenja problema koji uzrokuju učestale prekide u snabdevanju pijaćom vodom Majdanpečana priključenih na novi vodovod, rekao je za Danas v.d. direktor ovog preduzeća Slobodan Krajić.

Najveći deo Majdanpečana vodom se snabdeva sa vodozahvata Pustinjac u kome, prema rečima Krajića, ima dovoljno vode i u letnjem i u zimskom periodu.

-U letnjim mescima ima preliva na taložniku, a sada na prelivnoj brani što je znak da vode ima dovoljno i da problem verovatno na potezu fabrika vode – grad – navodi on.

Zbog toga će, čim to vremenski uslovi budu dozvolili, ugraditi dva protokomera, uređaje kojima će, kako nam je rekao, pokušati da izrade bilans vode i utvrde gde je glavni gubitak – na magistralnoj trasi ili u gradskoj mreži.

– Pored toga, na određenim trasama, a radi se od šest do deset trasa, potpuno ćemo zameniti deo cevovoda i postaviti nove ventile, čime ćemo poboljšati vodosnabdevanje – kaže Krajić.

Prekidi u vodosnabdevanju, kako kaže naš sagovornik, posledica su i radova u rudniku bakra kroz čiji površinski kop prolazi vodovodna trasa.

Prema Krajićevim rečima kineska kompanija Ziđin radi na proširenju puta kojim će odvojiti saobraćaj teških vozila za prevoz rude i pomoćnih transportnih sredstava, što bi trebalo da spreči oštećenja cevovoda.

-Ziđinu smo prosledili geodetski snimak našeg cevovoda, kako bi trasa bila obeležena i oni obrate pažnju prilikom izvođenja radova. Inače, taj put koristićemo i mi prilikom obilaska naših objekata – kaže Krajić.

Majdanpek se inače vodom snabdeva sa dva vodovoda. Takozvani stari sa izvorištima u slivu Malog Peka izgrađen je 1959. godine je kapaciteta 22 litara vode u sekundi i njime se snabdeva deo potrošača prve visinske zone.

Novi vodovod je iz 1972. godine, kapaciteta 64 litara vode u sekundi, koji zahvata vodu iz akumulacije na Velikom Peku, na profilu Pustinjac, navodi se na sajtu JP “Vodovod”.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari