Kolika kazna preti direktoru Telekoma koji se sumnjiči da je učestvovao u incidentu na utakmici Crvene Zvezde i Partizana? 1foto Mirjana Stevanović

Protiv Draška Markovića, izvršnog direktora za ljudske resurse kompanije Telekom Srbija po svemu sudeći biće podneta krivična prijava za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi.

Kako je preneo RTS, Više tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da protiv Markovića podnese krivičnu prijavu zbog toga što je u nedelju uveče, pred početak utakmice između KK Crvena zvezda i KK Partizan u Hali „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu, iz prvog reda gledališta sa stolicom u rukama krenuo ka terenu na kojem su se nalazili košarkaši Partizana.

Za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi predviđena je zatvorska kazna u trajanju od jedne do pet godina, kao i novčana kazna. Pored toga, osobama osuđenim za ovo delo, obavezno se izriče mera zabrane prisustvovanja određenim sportskim priredbama.

Ipak, Zakonikom o krivičnom postupku ostavljena je i mogućnost da se u ovakvim slučajevima primeni načelo oportuniteta. Naime, tužilac u onim slučajevima u kojima je predviđena kazna do pet godina zatvora ili novčana kazna može odložiti krivično gonjenje.

Uslov za to je da osumnjičeni prihvati jednu od nekoliko obaveza – da otkloni štetu nastalu krivičnom delom, da uplati određeni iznos u humanitarne svrhe, da obavi određeni društvenokorisni ili humanitarni rad, podvrgne se odvikavanju od alkohola ili droga ili psihosocijalnom tretmanu radi otklanjanja uzroka nasilničkog ponašanja.

Podsetimo, početak treće utakmice finala ABA lige između Crvene Zvezde i Partizana nakratko je odložen zbog toga što je deo okupljenih ulazio na teren i gađao igrače Partizana tokom zagrevanja.

Snimak incidenta koji se pojavio na društvenim mrežama pokazuje grupu ljudi koja ulazi na teren i deluje da pljuju u pravcu igrača Partizana.

O incidentu se oglasio i Košarkaški klub Crvena zvezda, navodeći da imaju saznanja da su za incidente odgovorna lica koja nemaju nikakve veze sa ovom klubom.

„O svemu su obaveštene i sve nadležne službe koje su bile zadužene za obezbedjivanje utakmice, a klub će se čim bude dobio sve podatke i identitet tih osoba obavestiti javnost o kome se radi“, navodi su u saopštenju Crvene zvezde.

U kratkoj biografiji Draška Markovića na sajtu Telekoma navodi se da je rođen u Beogradu 1962. godine. Završio je Fakultet za uslužni biznis (FABUS) Novi Sad sa zvanjem diplomirani ekonomista i master akademske studije na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu sa zvanjem master menadžer.

Od 1989. godine sticao znanje i iskustvo tokom rada u marketinškoj agenciji SRMA Beograd, Saveznoj Skupštini SRJ kao poslanik, član različitih odbora i komisija u okviru Skupštine. Takođe, bio je član Nadzornog odbora u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd.

Marković je u fokusu javnosti bio u avgustu 2020. godine kada je onemogućio narodnu poslanicu Mariniku Tepić da održi konferenciju ispred zgrade kompanije Telekom.

Kako je pisala Nova, Marković je bio član uprave Sportskog društva Crvena zvezda, a devedesetih je kao član Srpske radikalne stranke učestvovao u jednom incidentu kada je vodom polio tadašnjeg predsednika skupštine SRJ Radomana Božovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari