Direktorka klinike: U Nišu nema morbila, ali postoji nalet varičela 1Foto: Shutterstock / Kamil Macniak

U Nišu u prethodnom periodu nije zabeležen niti jedan slučaj oboljevanja od morbila, ali postoji nalet varičela, odnosno ovčijih boginja, izjavila je danas direktorka Klinike za dečije interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u tom gradu Jelena Vojinović.

„Uvek kada postoji nalet varičela mi beležimo postvaričelozne komplikacije kod jednog broja dece“, izjavila je Vojinović.

Ona je kazala da za razliku od Beograda i Vojvodine, Niš nema veći problem sa pertusisom, odnosno velikim kašljem.

„Bilo je nekoliko dece kod kojih smo dokazali pertusis. Srećom na vreme je dijagnostifikovan i nije dovodio do nekih značajnijih komplikacija. Naše odeljenje za infekcije spremno je u svakom trenutku da ako zatreba dočeka svu decu“, rekla je direktorka.

Po njenim rečima, trenutno se među decom u Nišu beleži porast respiratornih infekcija izazvanih respiratornim sincicijskim virusom, boka virusom, rina i drugim sličnim virusima koji dovode, posebno u mlađem uzrastu, kod odojčadi, do nešto teže kliničke slike.

Vojinović je kazala da je prisutno i nekoliko vrsta virusnih infekcija koje dovode do digestivnih problema i iscrpljuju decu, pa im je često potrebna mala pomoć oko hidracije.

Klinika za dečije interne bolesti dobila je danas inkubator vredan 1,5 miliona dinara, poklon Fondacije Mocart i košarkaškog kluba Partizan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari