Direktorka RFZO: Svi ključni lekovi za lečenje korona virusa obezbeđeni su u dovoljnim količinama 1Foto: Beta/ Saša Đorđević

Svi ključni lekovi za korona virus su već sada u dovoljnim količinama obezbeđeni za jesen, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je u intervjuu za današnji list Blic navela da je RFZO za sve zdravstvene ustanove obezbedio specifične lekove, ali i dijetetske suplemente neophodne za sezonu gripa.

„Svi ključni lekovi za kovid kao što su ‘favipiravir’, ‘tocilizumab’ su već sada u dovoljnim količinama obezbeđeni za jesen“, rekla je ona.

Kazala je da je šestomesečna borba sa virusom korona bila teška jer je razvoj epidemije u početku bio neočekivano brz, pa su potrebe za lekovima, zaštitnom opremom i drugim medicinskim sredstvima bile daleko veće nego što je iko mogao da predvidi.

„Dodatni problem je bila i ograničena dostupnost svega nabrojanog, tako da smo bili u situaciji da imamo novac, ali nemamo od koga da kupimo ono što je potrebno. Ipak, veoma brzo smo uspeli da obezbedimo potrebne količine, prvenstveno zahvaljujući brzom oživljavanju domaće proizvodnje, ali i brzom uvozu“, rekla je Radojević Škodrić.

Kako je istakla, nakon prestanka vanrednog stanja nastavilo se s kontinuiranim nabavkama, tako da drugi pik prvog talasa nije iznenadio.

„Magacin pun zaštitne opreme, aparata, svog potrošnog materijala za intenzivne nege, kao i ključnih lekova za Covid bio je spreman za pogoršanje epidemiološke situacije u julu. Več od jula smo počeli da se spremamo i za jesen u pogledu istih nabavki“, rekla je direktorka RFZO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari