– Ljudska i manjinska prava u Sandžaku, u prvim mesecima ove godine, imaju pomaka na bolje u odnosu na prošlu godinu, ali beležimo i pojavu da su neki stari problemi poprimili novu formu, ocenjuje Semiha Kačar, predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava, i dodaje da „postoji velika razlika između onog stanja u poslednjoj deceniji 20. i prvoj deceniji 21. veka“.


– Diskriminacija, po raznim osnovama je najčešći oblik kršenja ljudskih prava. Posebno su diskriminisana lica sa invaliditetom koja su radno diskriminisana, nemaju obezbeđen pristup institucijama niti organizovan prevoz. U teškom položaju su izbegla i raseljena lica, posebno u teškom položaju su raseljeni sa Kosova koji ne mogu da ostvare ni osnovna egzistencijalna prava, naglašava Kačarova.

U svom izveštaju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava apostrofira nehumano postupanje prema zatvorenicima u Nišu i u izveštaju se pozivaju na porodice tih lica koje su se žalile na „neadekvatne pretrese od strane zatvorskih radnika niškog zatvora i da su brutalni pretresi usledili nakon žalbi zatvorenika na uslove smeštaja“. U nekim lokalnim i republičkim medijima, evidentirani su govor mržnje, nacionalna mržnja, netrpeljivost i neodgovarajuće reakcije države. Jedna od tema je i kršenje prava lica koja se vraćaju u Srbiju na osnovu Ugovora o readmisiji i tu su najugroženije romske i porodice iz opštine Priboj, čije su kuće popaljene devedesetih godina zbog nacionalne netrpeljivosti, ratova u okruženju i etničkog čišćenja.

Kada su u pitanju verska prava i slobode, Kačarova ističe da „državne institucije i dalje imaju diskriminatorski odnos prema verskim institucijama i ustanovama“, jer je pristup često selektivan i politički nekorektan. Ovu konstataciju predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava ilustruje izdvajanjem finansijskih sredstava za rad verskih zajednica i povraćajem oduzete imovine, a „Ministarstvo vera je dodatno radikalizovalo stanje u Sandžaku priznavanjem paralelne Islamske zajednice“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari