U Tunisu je juče, odlukom suda, prestala da postoji stranka autokratskog predsednika države Zina el Abidina Ben Alija, koji je u januaru posle višedecenijske vladavine zbačen u narodnoj pobuni. U vreme Ben Alija, Tunis je praktično bio jednopartijska država, a u članstvu te jedne stranke, Demokratskog ustavnog zbora, bila je četvrtina građana.


Aktivnosti vladajuće stranke suspendovane su pošto je Ben Ali napustio zemlju, a tunišanski sud juče ju je i formalno raspustio. Pre tri dana, novi premijer je oformio novu Vladu i ukinuo veoma omražene policijske jedinice koje su optuživane za političku represiju nad protivnicima Ben Alija. Neki članovi privremene Vlade napustili su Demokratski ustavni zbor nakon Ben Alijevog zbacivanja, kako bi se distancirali od vremena njegove vladavine. Međutim, protesti koji su doveli do Ben Alijevog odlaska delimično su nastavljeni sa zahtevom da se njegova stranka raspusti.

Narodni ustanak Tunisu inspirisao je talas sličnih ustanaka u arapskim zemljama. Ben Alijev režim je vladao čvrstom rukom, gušeći opoziciju i nezavisne medije, a sa druge strane je bio garant ekonomskog rasta i stabilnosti koji su privlačili strane investicije i turiste iz evropskih zemalja.

Demonstracije iz decembra i januara sve su to promenile, a prelazna Vlada nastoji da smiri proteste i rasformira ostatke „starog režima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari