Đaci već uče o Novosadskoj raciji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

„U većini odobrenih udžbenika istorije u lekcijama posvećenim zločinima okupatora, genocidu nad srpskim narodom u NDH, Holokaustu nad jugoslovenskim Jevrejima, opisana je i takozvana Novosadska racija, stravični zločin mađarskog okupatora na prostoru Bačke“.

To piše u mišljenju Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) upućenom Ministarstvu prosvete, koje je odgovor na inicijativu Bačke eparhije SPC da se Pogrom u Bačkoj 1941/42. uvede kao posebna nastavna jedinica u program za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Inicijativu je podržao Nacionalni prosvetni savet i zatražio od Ministarstva prosvete da preduzme mere da se to ostvari, a isti zahtev čuo se i na nedavnom obeležavanju 80. godišnjice Novosadske racije.

Na skupu je pročitano pismo patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koji je izrazio nadu da će „uskoro o ovom zločinu nad nevinim stanovništom moći da uče đaci u školama i da će posle 80 godina od masakra nad golorukim narodom Bačke, puna istina biti dostupna svima“.

Obraćanje gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića bilo je u sličnom tonu:

– Mi iz Novog Sada pokrećemo inicijativu da zločin koji zovemo Novosadska racija kao lekcija uđe u udžbenike, da uđe u zvanični školski program, da generacije koje dolaze, ne samo naši Novosađani, imaju čisto sećanje, da uče da se takva zlodela nikada ne ponove, da nauče da brane pravo na život, pravo na izbor, pravo na različitosti – rekao je Vučević.

Iz škola poručuju da je o ovakvo važnoj temi potrebno pričati đacima, iz poštovanja prema žrtvama i da se nešto slično nikada ne ponovi, ali ukazuju da se Novosadska racija već pominje u udžbenicima istorije.

– Učenici četvrtog razreda društvenog smera, odnosno trećeg razreda prirodno-matematičkog smera gimnazija već sada uče o zločinima na našim prostorima, pa i o Novosadskoj raciji. Možda postoji potreba da se o takvim temama priča više, ali bi to podrazumevalo i povećanje fonda časova istorije, što u ovom trenutku ne deluje kao realna opcija – kaže za Danas Aleksandar Markov, profesor istorije u Osmoj beogradskoj gimnaziji.

Iz ZUOV-a, čija je zakonska nadležnost priprema predloga nastavnih planova i programa u osnovnom i srednjem obrazovanju, poručuju da podržavaju pomenutu inicijativu Bačke eparhije i da će sa njenim sadržajem upoznati članove komisija za izradu programa, čiji će rad, prema Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030, započeti već naredne godine.

„Smatramo da je od posebnog značaja da se u novim programima nastave i učenja pojam Novosadska racija nađe među ključnim pojmovima sadržaja predmeta, uz već date pojmove kao što su genocid, Holokaust, Aušvic, Jasenovac. Na taj način, po našem mišljenju, biće obezbeđeno da nastavnici i autori udžbenika neizostavno posvete odgovarajući prostor ovom tragičnom događaju iz istorije srpskog i jevrejskog naroda i time doprinesu ostvarivanju propisanih ishoda učenja vezanih za razvoj i negovanje kulture sećanja kod učenika“, piše u mišljenju ZUOV-a, u koje je Danas imao uvid.

Zločin opisan u većini udžbenika

O stradanju srpskog i jevrejskog naroda u Drugom svetskom ratu uči se u okviru istorije, i to u osmom razredu osnovne škole, u trećem ili četvrtom razredu gimnazije i u prvom ili drugom razredu srednjih stručnih škola. U većini odobrenih udžbenika opisana je i Novosadska racija, kažu u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari