Đekić: Policija nije reagovala na napade na nas, mada je bila blizu 1Foto: SSP Zrenjanin

Kako izgleda obračun vlasti sa neistomišljanicima vidi se na primeru brojnih hapšenja i brzih suđenja, čemu je izvrgnuto i osmoro članova Stranke slobode i pravde i Pokreta ujedinjenih fantoma u Zrenjaninu.

Oni su zbog razvijanja transparenta 27. decembra sa natpisom “Dosta smo pili laži, vreme je da popijete robiju” i mirnog protesta na parkingu kod stare pijace uhapšeni i prekršajno se gone, ali to nije sve, prijave za neke od njih se samo množe.

Na meti su skoro svi članovi porodice Milana Pernata, kaže osnivač Pokreta ujedinjenih fantoma, koji je nakon prebijanja u zgradi RTS-a pre dve godine uhapšen, a od tada do danas policija mu redovno piše prijave za svaku političku aktivnost u koju se uključuje.

“Mislim da su suprugu zbog mene uhapsili, ne vidim drugi razlog. Samo ove godine imam nekoliko prijava, prva za protest automobilima kod Linglonga, potom ovo sa transparentom, kad su uhapsili i mene i suprugu i držali u samici, pa za pešačku blokadu puta kod Linglonga pre dve nedelje. Tu je i moj otac, penzioner, dobio je prekršajnu prijavu jer je bio na blokadi kod Linglonga, ko iz bubnja da izvlače. Ništa nije slučajno, sve je tendenciozno. Rekao je da neće da plati, spreman je da ide u zatvor, toliko ga ovi nerviraju. Posle svih ovih događaja plašim se da građani naše zemlje i našeg grada više nisu bezbedni”, kaže Milan Minja Pernat, kopredsednik Pokreta ujedinjenih fantoma.

 

Njegov saradnik Miljan Čičić kaže da je njega mimoišlo hapšenje i suđenje iako je bio na licu mesta. Ističe da mu je potpuno neprihvatljivo da je Sonja Pernat, koja je stajala pored njega i nije nosila transparent niti bilo šta radila, uhapšena.

 

“Bila je pored mene, stajali smo uza zid zdgrade bivše ribarnice i tu su nas i legitimisali. Potpuno je nejasno zašto se policija posle vratila i odvela Sonju, po čijem naređenju su to radili, ona ništa nije prekršila, više mi to deluje kao zastrašivanje”, kaže Miljan Čičić.

Sonja Pernat kaže da su se kao članovi SSP pojavili na parkingu kod stare pijace, u subotu 27.decembra, kao podrška građanima koji su im javili da su naterani da idu autobusima na SNS kongres.

“Kad smo tamo došli, razvučen je transparent, nisam u tome učestvovala ali sam videla da iza nas stoji komandir policije. Niko nam nije rekao da se sklonimo, da se skloni transparent,  što bi ljudi i uradili. Odjednom orkestrirano puno muškaraca sa kapuljačama nas je opkolilo sa svih strana, počinju da vuku transparent, zajedno sa čelnicima SNS i počinju da tuku. Jedan policajac nas je snimao, jedan je koordinirao u civilu akcijom i dogovarao sa SNS glavešinama poteze.  Snimali smo i mi, i predali sudu snimke, videćemo koliko će to uvažiti i biti objektivni u postupku” priča Sonja Pernat.

Kaže da su student Dejan Janjić i Dragan Živanov, koji ima dva stenta, dobili najviše batina, da je Živanov pao od udaraca na zemlju, nakon čega je pozvana Hitna pomoć.

“Njemu nije pozlilo, kako se tvrdi u zapisniku, on je pao od siline udarca. Kada su nas izbatinali, oteli transparent I vratili se u autobuse, dolazi policija i legitimiše nas. Nakon toga mi prilazi pilicajka i ništa mi ne saopštava šta su razlozi, samo me grubo hapsi, uvrće ruke,  stavlja lisice i povređuje me na kraju. Tražila sam u kolima da stave maske, jer nisu imale”, priča Sonja Pernat.

U pritvoru su proverili više sati i isto veče su izvedeni pred sudiju, da bi se posle 23 sata vratili kućama. Muškarci su bili u samicama.

“Ne znamo šta nam se i zbog čega stavlja na teret. Njih na sudu ni ne zanima sam čin, niti batinaši, a trebalo bi, to je glavni prekršaj. Njih interesuje samo to što smo mi tamo mirno stajali”, objašnjava Milan Pernat, koji kaže da su im SNS funkcioneri pretili i govorili da su fašisti.

“Rekli su nam da pazimo gde kačimo snimak, da bi nas trebalo pregaziti da se oni pitaju. Znam samo da mi nismo nikoga ugrožavali, posebno kada smo revoltirani njihovim nasiljem mirno posedali na zemlju. Time nismo sprečavali nikoga, autobusi sa SNS pristalicama nisu ni krenuli a i da jesu, tamo ima mesta da prođu. Posle svega samo mogu da kažem da se ja u Zrenjaninu ne osaćam bezbedno i da za građane ovo više nije bezbedan grad”, objašnjava Pernat.

I drugi uhapšeni Zrenjaninci kažu da su bili revoltirani činjenicom da policija ne reaguje, da ih funkcioneri grada, koji nisu samo stranački funkcioneri, vać službenici svih građana Zrenjanina, vređaju a da iz autobusa  sa pristalacama SNS izlaze batinaši.

“Nema slučajnosti, policija nije reagovala kada je trebalo a bila je u blizini, a kada su se konačno pojavili ni jednog trenutka nisu pomišljali da utvrde ko su počinioci napada na nas a mogli su vrlo lako to da urade na licu mesta. To im izgleda nije bio zadatak taj dan”, kaže Danilo Đekić, koordinator SSP i navodi da su njihovi napadači kriivično osuđena lica, kojima se izvršavanje krivičnih sankcija odlaže angažovanjem za vlast.

Student Dejan Janjić, predsednik omladine PUF-a, kaže da mu nije prvi put da se susreće sa prijavama, ali mu se prvi put desilo da ga neko u njegovom gradu napadne.

“Prvi put sam doživeo fiizički napad a video sam tamo i neke svoje vršnjake, spremne da proliju krv među sugrađanima zbog ne znam kakvih motiva. Uprkos svemu, verujem u pozitivan ishod suđenja, sve ostalo bi bilo izrugivanje pravdi”, kaže Dejan Janjić.

Petar Petrović, predsednik IO SSP Zrenjanin, kaže da je čitava situacija jasna, da je to sve bila direktiva SNS, i ponašanje policije i ponašanje batinaša, lokalnih kabadahija. Kaže i da skup pristalica SNS nije bio prijavljen, dok  Đurin Sloboda, potpredsednik SSP Zrenjanin, kaže da kao član stranke u poslednje vreme više sreće policajce u civilu nego komšije.

“Meni ovo ovde u Zrenjaninu je posebno neverovatno. VIše je policije u civilu nego građana. Policija nije taj dan reagovala, dva puta sam privođen, na kraju nisu ni hteli da me uhapse ali sam se zakačio za Pernata, da ga ne odvedu, pa smo zajedno završili u marici. Služio sam vojsku na Kosovu 1998. godine i da mi sada neko viče da sam fašista, to je neverovatno. Drago mi je da su Zrenjaninci videli ko vodi ovaj grad i dali nam podršku”, kaže Slobodan Đurin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari