Đerlek: Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih ne možemo mirno čekati jesen 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (ariva)

Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jesen i neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni, izjavio je danas za RTS državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

On je rekao da je u Srbiji do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi, kao i da nisu zadovoljni procentom odziva mladih za vakcinaciju, koji se i dalje kreće negde oko 17,2 odsto.

Trenutno je dato 2.751.660 doza vakcina u Srbiji, a od toga su 136.711 strani državljani.

Đerlek je najavio da će aplikacija koja je namenjena pacijentima koji se žale na posledice kovid infekcije biti dostupna od ponedeljka.

„Očekujem da će sutra biti probni rad, a od ponedeljka će ona biti dostupna građanima“, poručio je on.

Objasnio je i kako će aplikacija funkcionisati – građani će se logovati na e-Zdravlje, odgovoriti na tri seta pitanja, bodovaće se ta pitanja i na osnovu skora će se dati savet kojem lekaru i kada zakazati termine.

Naveo je da je na prvom mestu i dalje Priboj sa 57,7 odsto, zatim Niš sa 56,7 odsto, slede Novi Sad, Bosilegrad i Beograd sa najvišom stopom vakcinacije.

„Na začelju je i dalje Tutin sa 13,8 odsto, Novi Pazar sa 22,3 odsto i Lajkovac sa 23,2 odsto“, rekao je Đerlek.

„Kada su gradovi u pitanju želim da pohvalim Kraljevo i Loznicu koji su se pridružili gradovima i opštinama koji su prešli 50 odsto punoletnih građana koji su vakcinisani“, naglasio je Đerlek.

Naveo je da nevakcinisani ljudi nepotrebno igraju rulet sa opasnim koronavirusom i direktno ugrožavaju svoje zdravlje, kao i zdravlje onih koji ih okružuju. Naglasio je da nije racionalno ugrožavati sopstveni život pored dostupnih vakcina.

I u našoj zemlji je registrovan delta soj koronavirusa, a Đerlek kaže da prate situaciju.

„Delta soj ima svoje karakteristike, vrlo veliku virulentnost i brzo se prenosi i tek očekujemo da pokaže svoju snagu. Sigurno će kao i u mnogim zemljama širom sveta da zada ozbiljne probleme, zadaće i kod nas. Moramo biti spremni, povećaće se broj hospitalizovanih“, naveo je Đerlek.

Naglasio je da iako kod delta soja ima malog pada efektivnosti vakcina, ipak su one delotvorne na sve sojeve koji se pojavljuju što je još jedan razlog da se građani što više odazovu vakcinaciji.

Više o tome šta se do sada zna o delta soju korona virusa koji je registrovan i u Srbiji pročitajte ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.